Odluka u četvrtak
64

Ovo su članovi Izvršnog odbora NSBiH koji će izabrati selektora reprezentacije BiH

Piše: N. K.
Članovi Izvršnog odbora NSBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Članovi Izvršnog odbora NSBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine bit će Amar Osim ili Robert Prosinečki, a sutrašnju odluku o nasljedniku Mehmeda Baždarevića na klupi Zmajeva donijet će članovi Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Naime, čelnici Saveza sastat će se na Ilidži gdje bi trebali odlučiti kome će ukazati povjerenje da u narednom periodu vodi najbolji bh. tim.

S Osimom i Prosinečkim je stručna komisija u sastavu Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović krajem prošle godine obavila konkretne razgovore i zaključke prenijela članovima izvršnog odbora.

Za izbor novog selektora bit će potrebni glasovi najmanje 12 od 15 članova Izvršnog odbora NSBiH, koje predstavljamo u nastavku.

Elvedin Begić, predsjednik NSBiH

Diplomirao je na Fakultetu za saobraćaj u Sarajevu, a od 1983. godine zaposlen je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, gdje trenutno obavlja funkciju Izvršnog direktora za saobraćaj. Od 1979. godine aktivno je uključen u rad FK Butmir u kojem je od 1996. do 2004. obavljao funkciju predsjednika, a trenutno je član uprave kluba.

Kao sportski radnik bio je delegat u Skupštini Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo, član Predsjedništva FSKS te član Komisije za sigurnost i stadione Nogometnog saveza BiH. Za predsjednika FSKS izabran je 2012. godine. Za člana Komiteta za normalizaciju NSBiH, tijela koje je konstituisala FIFA, imenovan je 2011. godine.

Milorad Sofrenić, prvi potpredsjednik

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1983. godine. Bio je načelnik Odjela za finansije Općine Bijeljina. Nastupao je za FK Jedinstvo Brodac od 1975. do 1988. godine. Bio je nogometni sudija od 1987. do 2005. godine, kao i kontrolor suđenja u Premijer ligi BiH, kao i potpredsjednik FK Jedinstvo Brodac.

Ivan Beus, drugi potpredsjednik

Obavljao je funkciju predsjednika HŠK Zrinjski Mostar, a bio je i direktor ovog kluba. Za člana Komiteta za normalizaciju NSBiH, tijela koje je konstituisala FIFA, imenovan je 2011. godine. U septembru 2012. godine izabran je za predsjednika Izvršnog odbora Nogometnog saveza HNK.

Muhamed Begagić

Po zanimanju je inžinjer mašinstva. Igrao je za mlađe kategorije FK Čelik Zenica, kao i u nekoliko klubova općinskog nivoa. Zvanje nogometnog sudije stiče 1979. godine i od tada se njegov rad veže za sudijsku oblast. Do 1982. godine, sa zvanjem saveznog sudije, sudio je republičku ligu BiH.

Irfan Durić

Mašinski je tehničar po struci. Igrao je u omladinskim kategorijama FK Krajina Cazin, gdje je od 2009. godine član Upravnog odbora kluba. Od 2011. godine član je Izvršnog odbora i potpredsjednik Sportskog saveza Općine Cazin. Član je Izvršnog odbora Nogometnog saveza Federacije BiH od 2010. godine, gdje danas obavlja funkciju predsjednika.

Mato Jozić

Gimnaziju je završio u Orašju, a 1985. godine u Novom Sadu završava Pravni fakultet. Bio je član predsjedništva HNK Orašje, predsjednik NK Bok, član Izvršnog odbora NSFBiH te član Komisije za sigurnost i stadione NSBiH. Obavljao je i funkciju predsjednika NSFBiH. Obnaša funkciju ministra pravde FBiH.

Mile Kovačević

Po zanimanju je advokat. Kao sportski radnik obavljao je funkciju predsjednika FK Jedinstvo Žeravica. Od 1998. do 2002. godine bio je predsjednik PFS Banja Luka, a od 2002. do 2007. godine predsjednik PFS Bosanska Gradiška. Za predsjednika Fudbalskog saveza RS izabran je 2007. godine i tu funkciju obavlja i danas.

Dragan Kulina

Po zanimanju je arhitektonski tehničar. Osnovnu školu i srednju građevinsku školu završio je u Sarajevu. Nogometom se počeo baviti 1972. godine u FK Famos Hrasnica gdje je igrao do 1976. Nastupao je za FK Novi Grad Sarajevo od 1976. do 1981. godine kada završava karijeru aktivnog nogometaša. Vlasnik je građevinske kompanije.

Ivan Perić

Diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Od 1989. godine član je Skupštine HNK Tomislav, a obavljao je i funkciju predsjednika Nogometnog saveza Kantona 10. Član Izvršnog odbora NSBiH bio je u periodu od 2002. do 2010. godine.

Nurdin Peštalić

Osnovnu školu završio je u Lukavcu Donjem, a srednju u Gradačcu. Kao igrač, a kasnije i kao funkcioner djelovao je u NK Bosna Mionica. Potpredsjednik je UO NK Zvijezda Gradačac i predsjednik Nogometnog saveza općine Gradačac. Na Skupštini NSBiH, održanoj 2012. godine, izabran je za člana Izvršnog odbora NSBiH. Vlasnik je nekoliko kompanija u Gradačcu.

Muhidin Raščić

Kao igrač je nastupao u svim kategorijama FK Radnički iz Goražda, gdje je obavljao i funkciju predsjednika kluba. Predsjednik je Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosansko-podrinjskog kantona. U dva mandata bio je član Izvršnog odbora NSBiH. Na izbornoj sjednici Generalne skupštini NSBiH, održanoj 2016. godine ponovo je izabran za člana Izvršnog odbora NSBiH.

Midhet Sarajčić

Bachelor opće kineziologije Edukacijskog fakulteta Travnik. Tokom igračke karijere nastupao je za FK Bratstvo Novi Travnik, FK Zenica, NK Čelik Zenica i NK Travnik. U dva mandata bio je član Izvršnog odbora Nogometnog saveza Srednjobosanskog kantona, od 2008. do 2016. godine.

Dragan Soldo

Apsolvent je na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu. Posjeduje UEFA "B" trenersku licencu pri Centru za edukaciju kadrova NSBiH. Kao golman je prošao sve omladinske kategorije NK Široki Brijeg, gdje je bio član i seniorskog tima od 1998. do 1999. godine.

Zlatko Spasojević

Završio je Pedagoški fakultet, smjer Mašinstvo, na Sveučilištu u Rijeci 1980. godine. U nogometu je od 1973. godine, prvo kao igrač, a zatim i kao trener FK Željezničar Doboj i FK Sloga Doboj. U periodu od 2009. do 2012. godine bio je član Izvršnog odbora FSRS.

Ranko Vučković

Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci 1985. godine. Obavlja dužnost direktora JU Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske. Član je Komiteta za hitna pitanja u FK Rudar Prijedor, tijela koje obavlja funkciju Upravnog odbora kluba.