sport
0

Otvoreno Evropsko prvenstvo u vaterpolu u prepunoj beogradskoj Areni

Anadolija
Pred 11 hiljada navijača, koliki je kapacitet Kombank Arene od kada je preuređena za potrebe vaterpola, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić svečano je otvorio 32. Evropsko prvenstvo u vaterpolu, koje će se u Beogradu održavati do 23. januara.

Na početku svečanog programa otvaraja, trubači su odsvirali himnu Svjetske vaterpolo federacije (LEN), nakon koje je uslijedio defile zastava reprezentacija koje učestvuju na ovom šampionatu, njih 17.

Poželivši dobrodošlicu u Srbiju svim prisutnima, Nikolić je rekao da je Srbiji zahvaljujući dosadašnjim rezultatima u sportu i povjerenju koje ima u međunarodnoj sportskoj zajednici pripala čast da bude domaćin do sada najvećeg Evropskog prvenstva u vaterpolu.

"Za nas je ovaj događaj prilika da vas upoznamo sa Srbijom, da vas dočekamo gostoprimstvom, što je dio naše vijekovne tradicije. Vaš domaćin nije samo Vaterpolo savez Srbije, već svaki naš građanin koji će učiniti sve da se u Beogradu osjećate kao kod svoje kuće, da poželite da nam se vraćate", rekao je Nikolić.

Poželivši vaterpolistima i vaterpolistkinjama viteško nadmetanje, fer borbe, koje slave zdrav takmičarski duh i pružaju publici istinsko sportsko uživanje, Nikolić je poželio da trofej ponese najuspješnija reprezentacija i dodao da će po njemu pravi uspjeh prvenstva biti pobjeda viteštva, sporta i prijateljstva.

"Vaterpolo je srpski brend, onaj dio naše sportske priče koji nam donosi najviše trofeja u kolektivnim sportovima, koji nas čini izuzetno ponosnim. Značaj unapređenja vaterpola, ali i sporta uopšte, kao dio vaspitanja mladih razumijemo kao jedan od važnijih nacionalnih prioriteta. Poverenje LEN-a da budemo domaćin prestižnom sportskom događaju Starog kontinenta, samo je još jedna potvrda da je ta odluka Srbije ispravna", istakao je Nikolić.

Ministar omladine i sporta Vlade Srbije i nekadašnji proslavljeni vaterpolista Vanja Udovičić na početku svog obraćanja rekao je da je lakše igrati, nego se obraćati u punoj Areni.

"Čast mi je što ćemo u narednih 15 dana biti dom evropske sportske elite, jer je Srbija zemlja sporta i zemlja vaterpolo šampiona", rekao je Udovičić i zahvalio se predsjedniku Nikolići na podršci u organizaciji prvenstva.

On je dodao da će nakon prvenstva Srbija dobiti i nacionalni vaterpolo centar u Vrnjačkoj banji i istakao: "Kao nekadašnji kapiten naše reprezentacije, siguran sam da će srpski vaterpolisti i ovaj put pokazati svima kako se bori za boje naše zastave, za našu himnu, za naš grb, za Srbiju. Znam da je san svakoga od njih da osvoji medalju u svojoj zemlji i želim im da ponovo zablistaju u punom sjaju i ispune svoj san."

Predsjednik LEN-a Paolo Bareli rekao je da nije mogao da zamisli bolji scenario na otvaranju prvenstva, ukazujući na 11 hiljada prisutnih navijača, na prisustvo 28 timova koji će se boriti za medalju te 32 televizije koje će uživo prenositi mečeve iz Arene.

"Zaista smo zahvalni Vladi Srbije, Skupštini grada Beograda i Vaterpolo savezu Srbije na odličnoj organizaciji. Znam da je ova nacija luda za vaterpolom, da voli ovaj sport i siguran sam da će ovaj ambijent podići nivo vaterpola i da će učiniti da ovaj šampionat bude najkvalitetniji do sada", rekao je Bareli.

Nakon otvaranja, u Areni je počela utakmica Srbija - Hrvatska, za ljubitelje vaterpola poseban užitak. Srbija na ovom šampionatu je favorit i u isto vreme brani titulu evropskog prvaka, dok je u ženskoj konkurenciji, branilac titule reprezentacija Španije.