sport
0

Otvorene Zimske olimpijske igre u Torinu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na torinskom stadionu "Comunalle" u petak su svečano otvorene 20. Zimske olimpijske igre.

Na spektakularnoj svečanosti otvaranja više od 80.000 gledalaca na stadionu i milioni ljudi u 200 zemalja imali su priliku da vide jednu od najljepših ceremonija u istoriji olimpijskih igara, za koju su organizatori potrošili 28 milona eura.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika MOK-a Jacquesa Rogga i predsjednika Organizacionog odbora Valentina Castellanija, Igre je otvorio italijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi. Čast da upali olimpijski plamen pripala je proslavljenoj italijanskoj takmičarki u skijaškom trčanju Stefaniji Belmondo. Olimpijsku zakletvu u ime sportista izrekao je alpski skijaš Giorgio Rocca, a ispred sudija Fabio Bianchetti.

Na svečanom defileu, među više od 2.500 sportista iz 80 zemalja, zastavu BiH je nosila 19-godišnja biatlonka Aleksandra Vasiljević, uz koju će boje naše države na Igrama braniti još pet sportista: Mojca Rataj i Marko Šeferer (alpsko skijanje), Miro Ćosić (biatlon), Vedrana Vučićević i Bojan Samardžija (skijaško trčanje).

Među brojnim državnim delegacijama ceremoniji otvaranja ispred BiH prisustvovao je predsjedavajući Predsjedništva Ivo Miro Jović, kao i delegacija grada Sarajeva na čelu s garadonačelnicom Semihom Borovac.

Najbrojniju ekipu sportista, koji će se u nerednih 16 dana boriti za odličja u 15 sportskih disciplina, imaju SAD sa 211 takmičara, slijedi domaćin Italija sa 184, te Rusija Rusija sa 178 sportista.

Prvi od bh. sportista, u subotu će nastupiti biatlonac Miro Ćosić u utrci na 20 km.