Učestvuje četvero bh. sportista
0

Otvorene Zimske olimpijske igre mladih u Innsbrucku

FENA
Zapaljen Olimpijski plamen (Foto: AFP)
Zapaljen Olimpijski plamen (Foto: AFP)
Prve Zimske olimpijske igre mladih večaras su svečano otvorene u Innsbrucku.

Ceremonija otvaranja igara obavljena je u podnožju čuvenog skakačkog stadiona Bergisel na kojem se tradicionalno održava "Novogodišnja turneja" u skijaškim skokovima.

Mlade olimpijce na otvaranju su pozdravili predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Jacques Rogge i austrijski predsjednik Heinz Fischer, koji je prve zimske olmadinske olimpijske igre proglasio otvorenim. Olimpijski plamen upalio je domaći mladi nordijski kombinatorac 16-godišnji Paul Gerstgraser.

U glavnom gradu austrijske pokrajine Tirol u narednih 10 dana za odličja će se boriti više od 1.000 mladih sportista u dobi od 14 do 18 godina iz 70 država. Takmičenja će biti održana u sedam olimpijskih zimskih sportova (skijanje, klizanje, hokej na ledu, bob, sankanje, biatlon i karling) koji će biti i na programu ZOI u Sočiju 2014.

Na najvećem omladinskom sportskom događaju ove godine na svijetu učestvuje četvero bh. sportista - Nađa Zvizdić i Marko Šljivić (alpsko skijanje), Goran Košarac (ski trčanje) i Kerim Čatal (sankanje). U sklopu naše delegacije nalazi se još pet članova -Said Fazlagić (šef misije), Edin Branković (mladi ambasador za YOG), te treneri Mirza Nezirović, Dragan Jeftović i Senad Omanović.