sport
0

Otvorene Paraolimpijske igre u Vancouveru

Totalsport
Foto: AP
Foto: Reuters
Nešto manje od dvije sedmice nakon završetka Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru u istom su gradu u petak navečer otvorene Paraolimpijske igre koje će trajati do 22. marta.

Bosna i Hercegovina prvi put u istoriji Zimskih paraolimpijskih igara imat će svog predstavnika - alpskog skijaša Nijaza Memića. Tridesetpetogodišnji Sarajlija takmičit će se u veleslalomu, koji je na programu 18. marta, te dva dana kasnije u slalomu.

Zimske paraolimpijske igre prvi put su održane 1976. godine u švedskom Örnsköldsviku. Od igara 1992. u francuskom Albertvillu pravilo je da se održavaju na istim borilištima kao i Zimske olimpijske igre. Na jubilarnoj desetoj izvedbi Zimskih paraolimpijskih igara bit će podijeljena 64 kompleta medalja u šest sportova - alpskom skijanju, biatlonu, skijaškom trčanju, curlingu na točkovima i sjedećem hokeju.

Na zadnjim igrama u Torinu najuspješniji su bili Rusi sa 33 medalje. Najbrojnija takmičenja u Vancouveru bit će u alpskom skijanju gdje će biti podijeljene medalje u spustu, superveleslalomu, kombinaciji, veleslalomu i slalomu. Sportisti invalidi na igrama će biti podijeljeni u tri kategorije - sjedeće i stojeće te slijepe i slabovidne.

Ceremoniji otvaranja Igara prisustvovalo je 35.000 gledatelja.