sport
0

Otvorene Paraolimpijske igre u Pekingu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Pekingu su u subotu na stadionu "Ptičje gnijezdo"otvorene Paraolimpijske igre, najveće takmičenje za sportaše invalide, 14 dana nakon završetka Ljetnih olimpijskih igara.

Kinezi su, kao i prije mjesec dana prilikom otvaranja OI-ja, priredili vrhunski muzičko-scenski spektakl.

Centralni dio manifestacije bio je defile sportaša učesnika Paraolimpijskih igara. Zastavu Bosne i Hercegovine na ceremoniji je nosio kapiten reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Sabahudin Delalić.

Trinaeste paraolimpijske igre u Pekingu zvanično je otvorio predsjednik Kine Hu Jintao.

U Pekingu će nastupiti 4.000 sportaša invalida iz 150 država, a Bosnu i Hercegovinu predstavljat će 15 takmičara u sjedećoj odbojci, atletici i streljaštvu.

Bosanskohercegovački sportisti invalidi na paraolimpijskim igrama učestvuju četvrti put od 1996. godine kada su održane u Atlanti.

U nastupima je najveći uspjeh ostvarila reprezentacija u sjedećoj odbojci, koja je 2000. godine u Sydneyu osvojila srebrenu medalju, dok je četiri godine kasnije osvojila prvo paraolimpijsko zlato za BiH.

Bh. odbojkaši na paraolimpijskom turniru će igrati u A-grupi s ekipama Rusije, Kine i Iraka, dok su u B-grupi Iran, Egipat, Brazil i Japan.

Prvi na borilište izaći će odbojkaši, koji se 7. septembra sastaju s Kinom, dan kasnije s Irakom, a s Rusijom 10. septembra.

Atletičarka Dženita Klico će nastupiti 8. septembra, strijelac Izudin Husanović 11., a Dževad Pandžić (atletika) 15. septembra.