Novi Grad, Sarajevo
0

FOTO / Otvorena prva profesionalna taekwondo dvorana

Sarajevo-x.com
Pred oko 200 prijatelja i članova kluba, kao i predstavnika općine Novi Grad Sarajevo i Kantona Sarajevo, u utorak navečer svečano je otvorena nova dvorana taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo.

Dvorana kluba se prostire na 250 m2, od kojih je 140 kvadrata iskorišteno za prostor za trening sa tatamijem. Pored svlačionica, kancelarije, kupatila i tuševa obezbijeđen je i caffe bar za članove kluba sa pogledom na trening prostor.

Trojica entuzijasta, Haris Husić, Mustafa Jaramaz i Belmir Berberović, inače treneri kluba koji je navršio devetu godina rada, su svojim rukama prazan prostor pretvorili u profesionalnu taekwondo dvoranu.

Napokon su takmičari odahnuli i dobili jedan vrijedan objekat koji će im pružiti mogućnosti treninga za bolje rezultate i konačno prekinuti konstatni selidbeni niz iz jedne školske dvorane u drugu i korištene neuslovnih prostorija za trening.

Nakon prošlogodišnjeg, izuzetno uspješnog dijela sezone, otvaranje privatne dvorane kluba je došlo kao ostvarenje snova ovog kluba. Osim toga, takmičari kluba su tokom prošle godine nastupili na 23 takmičenja, i to četiri državna i 19 internacionalnih prvenstava, uključujući i Svjetsko juniorsko prvenstvo u Meksiku, Evropsko seniorsko prvenstvo u Rusiji te tri otvorena šampionata A klase u Parizu, Hamburgu i Insbruku.

Tokom prošle godine osvojeno je 163 medalje i to 73 zlatne, 38 srebrenih i 52 bronzane, kao i 32 pehara za ekipne uspjehe od kojih su 17 za prvo mjesto. U ukupnom zbiru kluba to iznosi nastup na 163 takmičenja, sa osvojenih 1.006 medalja od kojih je 358 zlatnih, te 149 pehara od kojih je 51 za prvo mjesto ekipno, a to je rezultat koji je ostvaren za devet godina rada.

Za to vrijeme je kroz aktivnosti kluba prodefiliralo preko 1.000 članova, od koji danas aktivno trenira oko 140. Od ovog broja članova njih 29 se izdvaja sa položenim zvanjem crnog pojasa 1. dan, 7 kandidata s položenim zvanjem 2. dan i 3 kandidata s položenim zvanjem 3. dan. Trenutno treneri kluba, njih petoro, i tri asistenta vode treninge na tri mjesta u gradu i to u OŠ "Grbavica I", gdje se radi sa uzrastom do 12 godina, dvorana kluba u Lukavičkoj cesti na Dobrinji, pored benzinske pumpe "Imzit", gdje se radi sa svim uzrastima i takmičarskim timom te se pažnja daje na taekwondo vrtić u kojem se radi sa djecom od tri do šest godina, i na kraju VII Osnovna škola na Mostarskom raskršću gdje se treninzi obavljaju već šest godina.

“Dosta je takmičenja iza nas, a također dosta i rezultata koji nas izbacuju u sam vrh taekwondoa u BiH. Naš zadnji projekat, otvaranje naše privatne dvorane, je ostvarenje naših snova i mislimo da je to ono ćemu trebaju težiti svi klubovi", kazali su treneri. "Finansijska situacija je veoma teška u glovali i prošlo je vrijeme kada su se udruženja finansirala od strane državnih institucija i ovo je pravi način da se takmičarima obezbjede bolji uslovi za rad, te da se profesionalizira sportski rad. Tokom predstojeće sezone naše najbolje takmičare očekuju nastupi na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Koreji, Evropsko juniorsko prvenstvo na Kipru, Evropsko kadetsko prvenstvo u Gruziji, Balkansko prvenstvo, Kvalifikacije za Olimpijske igre u Azerbejdžanu, te nastupi na nekoliko kontrolnih takmičenjima u Italiji, Njemačkoj, Grčkoj, Austriji, Francuskoj, Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj. Veoma gust raspored nastupa na takmičenjima u nastavku sezone, iziskuje i veoma naporne pripreme tokom dva naredna mjeseca za naše najaktivnije seniore i juniore. Naravno, kao i kod ostalih udruženja, najveći problem s kojim se susrećemo je onaj finansijske prirode, a koji donekle rješavamo iz vlastitih sredstava, kao i sufinansiranja od strane porodica naših takmičara!"