Atletika
0

Otvaranje Evropskog timskog prvenstva na Koševu

FENA
Na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase", u subotu počinju dvodnevna takmičenja na Evropskom timskom atletskom prvenstvu. Kapije stadiona primiće goste i takmičare u 13,30 sati, a čin svečanog otvaranja biće upriličen u 14,00 sati, saopćeno je iz Atletskog saveza BiH.

To je najveće sportsko takmičenje koje će se ove godine održati u našoj zemlji. Izaslanik Evropske atletske asocijacije, i tehnički delegat takmičenja, Ivica Matijević, u ime Evropske atletske asocijacjacije pohvalio je Atletski sevez BiH za napore i izuzetnu organizaciju ovog takmičenja. Inače ovo prvenstvo je novi „proizvod“ EAA, transformirano iz dosadašnjeg Kupa Evrope.

U Sarajevu će po prvi put biti primjenjena nova pravila atletskih takmičenja, kojima se želi atletiku učiniti dinamičnijom i interesantnijom za publiku. Prvi put u istoriji atletike na ekipnim takmičenjima zajedno će se bodovati i ženska i muška ekipa svake pojedinačne zemlje učesnice. U atletskim trkama, izbaciju se tzv. pravilo „pogrešnog starta“, tako da takmičar koji startuje prije vremena, automatski biva eliminiran iz utrke. Predviđena je i eliminacija posljednjih trkača na 3.000 i 5.000 metara. Skakači uvis ubuduće će na jednom takmičenju imati ukupno četiri „minusa“, odnosno pravo na ukupno četiri obaranja ljestvice.

Na prvenstvu, koje organiziraju Evropska atletska asocijacija, Atletski sevez BiH i Grad Sarajevo, će učestvovati 12 država (Andora, Armenija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Danska, Gruzija, Island, Izrael, Luksemburg, Makedonija, Moldavija) i Atletska asocijacija malih evropskih zemalja (AASE).

Sarajevo će ugostiti blizu 600 takmičara i preko 300 članova timskih rukovodstva, specijalnih gostiju i tehničkog osoblja.

Kapiten ekipe BiH biće naš najbolji atletičar Hamza Alić. Zbog nesporazuma i suzpenzije u matičnom klubu "Borac" iz Banjaluke, za naš nacionalni tim neće nastupiti maratonka Lucija Kimani.

Organizator i pokrovitelj grad Sarajevo, pozivaju gledaoce na ovo izuzetno takmičenje, na kojem će nastupiti i neka najeminentnija imena evropske atletike. Ulaz za posjetioce je slobodan.