Pojavio se snimak
0

Otkrivena prevara na turniru u ribolovu, uz pomoć tegova pokušali zaraditi 30.000 eura

H. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Na turniru u SAD-u dva profesionalna ribolovca su na zanimljiv način pokušala da osvoje veliku novčanu nagradu nakon što su ulovljene ribe napunili malim tegovima i mesom kako bi im povećali težinu.

Pokušaj prevare izazvao je pometnju na ribarskom turniru u Clevelandu u SAD-u, a sve su zabilježile i kamere.

"Imamo tegove u ribi", vikao je Jason Fischer, promoter lokalnog turnira Lake Erie Walleye Trail. Odjednom su se ostali prisutni okupili oko njega, te su počele razmjene žestokih uvreda i psovki.

Ribolovci Chase Cominsky i Jake Runyon pokušali su na ovaj način doći do novačne nagrade u iznosu od 30.000 eura. Vaga je na kraju pokazala težinu njihovog ulova od skoro 15,5 kilograma, a tim rezultatom bi osvojili i odnijeli kući značajnu sumu novca.

Ipak, Fischer je imao loš predosjećaj da težina i veličina ribe nisu kompaktibline, a nakon što je nožem rasporio ribu, pokazalo se da je u pravu. Izvadio je nekoliko olovnih loptica i komade ribe koje su Cominsky i Runyon nagurali u svoj ulov da dodaju težinu.

Pomenuti dvojac je bio izuzetno uspješan na takmičenjima u prošlosti. Samo ovae godine su inkasirali oko 100.000 eura na različitim turnirima, a nije jasno koliko od toga i da li je povezano sa sličnim prevarama. Cominsky i Runyan još nisu komentarisali optužbe.

Postoji mnogo načina za varanje u sportskom ribolovu. Pored tegova, korpe sa već ulovljenom ribom postavljaju se prije početka turnira i potom predstavljaju kao novi ulov. Prema riječima profesionalnog ribolovca Rosa Robertsona, pecanje se obavlja i na zabranjenim mjestima, a riba se priprema sa ledom, koji također dodaje težinu, ali ne ostavlja tragove kada se topi.