Gvatemala
0

Otetog nogometaša pronašli raskomadanog na dijelove

Totalsport
Posmrtni su ostaci gvatemalskog nogometaša Carlosa Mercedesa Vasqueza pronađeni u nedjelju, dva dana nakon njegove otmice, raskomadani i raspoređeni u pet vrećica...

Na jednoj je stajala poruka:

"Tako prolaze oni koji petljaju s tuđim ženama"!

Prema dosad dostupnim nezvaničnim podacima, vjeruje se da se radi o zločinu iz ljubomore.

Nesretni je nogometaš gvatemalskog prvoligaša Malacateca masakriran nakon što su ga nepoznati naoružani počinitelji oteli prošlog petka. Uhvatili su ga i strpali u automobil pred očima nekolicine saigrača, s kojima je bio u karantini dva dana uoči dvoboja posljednjeg kola tamošnje prve lige, koji je ekipa iz Malacatana u nedjelju, bez obzira na saznanje o nasilnoj smrti vlastitog saigrača, odigrala kod kuće protiv Suchitepequeza pobijedivši 1-0.

Napadači su, nakon što su nogometaše presreli u kupovanju hrane, odmah izdvojili Vasqueza odvevši ga sa sobom.

U nedjelju je njegovo raskomadano tijelo pronađeno u obližnjem selu Berdun, blizu granice s Meksikom, ispod jednog mosta.

Iz vodstva lige izrazili su sućut porodici ubijenog nogometaša i obavezali se pomoći na svaki raspoloživ način. Svejedno su odredili da se posljednje kolo osnovnog dijela lige mora odigrati. Vasquezu je uoči svakoga od šest prvenstvenih dvoboja odana počast minutom šutnje.

Jezivo se ubistvo dogodilo upravo na kraju sedmice u kojoj su najpopularniji gvatemalski nogometaši sudjelovali u promotivnoj kampanji protiv nasilja.

Doživjeti starost u toj srednjeameričkoj državi nije izgledno: svakog dana nasilnom smrću živote izgubi prosječno 17 Gvatemalaca.