Prvak Tour de Francea
23

Život se pretvorio u pakao za Vingegaarda: Osim prijeloma, ima kontuziju i "puknuće pluća"

D. P.
Vingegaard je zaradio najteže povrede (Foto: Screenshot)
Vingegaard je zaradio najteže povrede (Foto: Screenshot)
Detaljni medicinski izvještaji o stanju slavnog bicikliste Jonasa Vingegaarda otkrili su nove teške povrede koje je doživio u jučerašnjoj nesreći u Baskiji.

Tokom utrke u Baskiji dogodio se stravičan pad, a Vingegaard je bio jedan od 12 biciklista koji su povrijeđeni. Među njima su velikani poput Primoža Rogliča i Remca Evenepoela, no Vingegaard je prošao najgore od svih.

Njegov tim Visma odmah je saopćio kako je Vingegaard prošao sa slomljenom ključnom kosti te s nekoliko slomljenih rebara. No, danas su se potvrdile još gore vijesti.

Osim tih povreda, otkriveno je da je doživio kontuziju pluća te pneumotoraks, odnosno kako ga ljudi zovu "puknuće pluća". Riječ je o bolesti pluća koja nastaje zbog nakupljanja zraka unutar pleuralne šupljine, a stiže kao posljedica prekida kontinuiteta listova plućne maramice.

To je samo povećalo šanse da ne učestvuje na Tour de Franceu koji počinje za samo 85 dana i na kojem je trebao braniti šampionsku titulu. Međutim, izvori bliski danskom vozaču navode da je još uvijek rano bilo šta prognozirati te da je Vingegaardu potreban mir i rehabilitacija.

"Makar malo razloga za radost. Njegova glava i noge su u redu, ali će oporavak trajati dugo. Morat ćemo sačekati sedmicama prije nego što budemo mogli bilo šta reći o Tour de Franceu", navodi belgijski list Sporza.