Sudar apsolutnih ikona
39

Williams nakon povratka iz Sarajeva u spektakularnom finalu srušio O'Sullivana

D. P.
Sudar legendi snookera (Foto: World Snooker Tour)
Sudar legendi snookera (Foto: World Snooker Tour)
Legendarni Mark Williams u spektakularnom finalu Tour Championshipa savladao je Ronnieja O'Sullivana rezultatom 10:5 i tako osvojio svoju 26. rangirnu titulu u karijeri.
Slavni velški igrač snookera napravio je impresivan podvig protiv svog višedecenijskog rivala i preokrenuo rezultat od 3:5 do 10:5 vezavši sedam frejmova za veliku pobjedu. Podvig je još impresivniji ukoliko se zna protiv koga je igrao, jer O'Sullivan u finalima svih turnira igra besprijekorno.

Tour Championship je odigran u Manchesteru, a to je prvi turnir za Marka Williamsa nakon što je prije desetak dana posjetio Sarajevo i tu pratio svog sina na Evropskom omladinskom prvenstvu.

Williams je osvajao trostruku krunu, no ovo dostignuće se smatra jednim od najvećih jer je pobijedio svu trojicu najboljih igrača svijeta zaredom (Judda Trumpa u četvrtfinalu, Marka Allena u polufinalu i Ronnieja O'Sullivana u finalu).

O'Sullivan je imao kontrolu u prvoj fazi meča do vodstva 5:3, no tada je iskusni Velšanin poečo igrati fantastično, vezao sedam frejmova i osvojio svoju 26. titulu. Među njima su i tri pehara za svjetskog prvaka.

Williams je osim titule i trofeja inkasirao 180.000 eura te je skočio na šesto mjesto svjetske rang liste uoči posljednjeg i najvećeg turnira u svijetu snookera.

Pred nama je još samo jedan turnir u snooker kalendaru ove sezone, a to je Svjetsko prvenstvo u Sheffieldu. Najveći turnir počinje za dvije sedmice, a Williams će prepun samopouzdanja u čuveni Crucible Teatar.