6th Kids Rugby fest
0

Više od 450 dječaka i djevojčica učestvovalo u prazniku ragbija u Zenici

E. B.
Zenica je ovog vikenda centar omladinskog ragbija u regionu. Ragbi klub Čelik organizirao je 6th Kids Rugby fest koji posjetilo više od 450 dječaka i djevojčica iz cijelog regiona.

Na turniru je učestvovalo ukupno 14 klubova iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Bosne i Hercegovine u uzrasnim kategorijama od U6, U8, U10, U12, U14 i U18.

Značaj i veličinu ovog turnira doprinijela je i činjenica da je organiziran turnir za školske sekcije sa područja Grada Zenice u touch ragbiju.

Turnir je otvorio gradonačelnik Grada Zenice Fuad Kasumović koji je pozdravio sve učesnike i pohvalio organizaciju događaja koja je značajna za Grad Zenicu ali i za region.

Također ovom spektakularnom događaju prisustvovao je i Cristian Dullin, potpredsjednik Evropske ragbi federacije i potpredsjednik Olimpijskog komiteta Francuske koji je naglasio da je ovaj događaj ne samo važan za Grad Zenicu nego za region i cijelu Evropu jer razvija zajedništvo kod mladih igrača a što je temeljna vrijednog ragbi sporta.

"Događaji kao što je ovaj sigurno doprinose značaju razvoja ragbija u cijeloj regiji a samim time i u Evropi. Čast mi je biti na ovom izuzetnom događaju", poručio je Dullin.

U ime Ragbi saveza BiH i Ragbi kluba Čelik prisutnim su se obratili i Edis Šačirović i Mirza Oruč.

Ovom događaju prisustvovao i predstavnik Ambasade Republike Francuske u BiH, Anaïs Girard, ataše za suradnju.

Tokom turnira odigran je veliki broj utakmica (više od 44) na sjajnim terenima JP za sportske objekte u Zenici, te je odigrana i revijalna utakmica između kombiniranih ekipa djevojčica iz svih klubova.

Ragbi klub Čelik Zenica postoji više od 50 godina i baštini sjajnu tradiciju razvoja mladih sportista kroz svoju besplatnu Ragbi školu za sve uzraste.

6th Kids Rugby festival bio je sjajan ako tome pridodanom da je samo vikend prije orgaizirana edukacija trenera u suradnji sa Ragib Savezom BIH kojoj je prisustvovao Nick Scott, eminentno stručno ime iz svijeta ragbija, a već naredni vikend možete doći gledati natjevanje regionalne lige za U18 kategoriju u olimpijskoj verziji ragbija 7.