Dominacija na prvenstvu
115

Streljački klub Sarajevo osvojio 29. titulu prvaka Bosne i Hercegovine

N. K.
U strelištu Zetre jučer je održano Prvenstvo Bosne i Hercegovine u gađanju zračnim oružjem za seniorke i seniore. Nastupilo je sedamnaest klubova sa rekordnih 138 takmičara.

Najuspješniji klub prvenstva je Streljački klub Sarajevo koji je odbranio sve četiri ekipne titule osvojene prošle godine. Pored osvojene 29. šampionske titule u diciplini zračna puška seniori, Streljački klub Sarajevo je odbranio titule kod seniorki puška te kod seniorki i seniora u disciplini zračni pištolj. Uz četiri ekipne titule prvaka BiH, SK Sarajevo je osvojio i dvije pojedinačne titule za koje su zaslužni Farah Onešćuk i Nedžad Džanković.

Svakako vrijedan podvig je 29 šampionska titula koju su osvojili seniori u gađanju zračnom puškom, što je rezultat kojim se rijetko ko može pohvaliti u bilo kojem sportu, a u streljačkom niko. Prema pravilima Svjetske streljačke federacije gađalo se 60 dijabola i prvih osam najboljih takmičara se plasiralo u finalno gađanje. U finalnom gađanju svi takmičari kreću od početka i gađa se na eliminacije. Finala su bila veoma uzbudljiva i neizvjesna do samog kraja, a što su prisutni gledaoci znali nagraditi navijanjem i aplauzima.

U disciplini seniorke puška najuspješnija ekipa je bila Streljački klub Sarajevo u sastavu Farah Onešćuk, Aida Arnautović i Aja Basarić koja je sa 1873,9 krugova bila bolja od takmičarki SSK Željezničar i SSK Bratstvo koje su imale 1857,5, odnosno 1789,9, krugova.

Pojedinačno najbolja je bila Farah Onešćuk (SK Sarajevo) koja je u pobijedila s rezultatom od 250,0 krugova. Drugo i treće mjesto pripalo je takmičarkama SSK Željezničar Merimi Mulahmetović (248,7) i Zakiri Pušini (226,9).. Seniori Streljačkog kluba Sarajevo u gađanju puškom su sa pogođenih 1846,8 krugova osvojili svoju 29, titulu državnih pravaka. Za ekipu su nastupili Nedžad Džanković, Nedžad Fazlija i Benjamin Fazlija. Ekipi SK Geofon je sa pogođenih 1825,7 krugova pripalo drugo mjesto, a ekipi SK Visoko treće, a imali su 1816,4 kruga.

Pojedinačno prvo mjesto je osvojio, nakon vrlo uzbudljivog finala, Nedžad Džanković (SK Sarajevo) koji je imao 247,2 kruga. Drugi je bio Matej Rašić (SK Geofon) koji je imao 245,8 krugova. Treće mjesto pripalo je Žarku Laziću (SK Megalodon) s 224,0 krugova. Takmičarke Streljačkog kluba Sarajevo u disciplini zračni pištolj odbranile titulu prvakinja BiH, a u sastavu ekipe su nastupile Hana Tahirović, Sabrina Drinjaković i Jelena Antonić. Pobjednik se nije znao do zadnjeg ispaljenog hitca. Takmičarke SK Sarajevo su za samo pet krugova bile bolje od takmičarki SK Visoko koje su imale 1.589 krugova. Treće mjesto je pripalo takmičarkama SK TRB iz Bijeljine koje su pogodile samo četiri 4 kruga manje od takmičarki SK Visoko.

U finalnom gađanju u pojedinačnoj konkurenciji najbolja je bila mlada Sofija Rakić (SK TRB) koja 232,7 krugova, pobijedila Sumeju Ganić i preuzela joj titulu koju je Sumeja osvojila prošle godine. Treće mjesto je osvojila Hana Tahirović (SK Sarajevo) koja je imala 205,8 krugova. Kod seniora zračnim pištoljem ekipa SK Sarajevo je uvjerljivo pobijedila i sa pogođenih 1663 kruga osvojila titulu Državnih prvaka. Za ekipu su nastupli Boris Filipovac, Husjen Kofrc i Emir Guso. Drugo mjesto pripalo je takmičarima SK Visoko koji su pogodili 1601 krug, a treće tamičarima SK Leotar iz Trebinja koji su imali 1556 krugova. Pojedinačno titulu Državnog prvaka je odbranio Nikola Jovičić (SK Geofon) koji je sa 234,9 krugova pobijedio Husejna Kofrca (SK Sarajevo) koji je imao 231,2 kruga. Treće mjesto je pripalo Predragu Rakiću (SK TRB) koji je imao 212,2 kruga.

Najboljim takmičarima i takmičarka su dodijeljene medalje i diplome, a ekipama pehari koje je obezbijedio Streljački savez BiH. Za tehničku organizaciju po međunarodnim standardima pobrinuli su se članovi Streljačkog kluba Sarajevo.