Princ Perzije
15

Rijetko viđena napetost u snookeru: Iranac izviždan, izazvao je sumnje u namještanje

D. P.
Neprijatna scena dvojice rivala (Foto: Screenshot)
Neprijatna scena dvojice rivala (Foto: Screenshot)
Iako snooker važi za krajnje džentlmenski sport u kojem nema tenzija, neželjene napetosti među igračima i prepuna je fair-playa, duel kojeg su sinoć na World Grand Prixu odigrali Mark Williams i Hossein Vafaei Ayouri ostat će dugo upamćen.

Williams, trostruki svjetski prvak, nije imao nikakvih problema protiv popularnog Perzijskog princa (18. WST) te je slavio rezultatom 4:1 za plasman u četvrtfinale turnira.

No, tokom cijelog meča bilo je mnogo napetosti i interesantnih poteza kakve ne viđamo često u svijetu snookera. Drugi frejm meča bio je nešto potpuno neviđeno.

Naime, Iranac je imao sve u svojim rukama i ostale su mu još roze i crna kugla na stolu. Bilo mu je potrebno da ubaci obje kako bi završio frame, no on je napravio nevjerovatan previd i ubacio samo roze kuglu misleći da mu je ona dovoljna da po broju poena osvoji frejm. Nije dobro pozicionirao bijelu kuglu za posljednju crnu i Williams je to iskoristio i osvojio frejm.

Potpuno je nejasno kako Iranac nije napamet znao šta mu treba za osvajanje partije, odnosno koliko poena, a sve i da je zaboravio pozabaviti se matematikom, na velikom ekranu ispred njega stoji rezultat na kojem se može vidjeti koliko mu je poena bilo potrebno da osigura osvajanje ove partije.


Nakon što se to dogodilo, brojni fanovi u komentarima izrazili su sumnju u namještanje meča jer se ovakve situacije ne dešavaju ni na amaterskim takmičenjima, a kamo li na najvišoj sceni kada se sastanu dvojica igrača iz Top 20 svjetskog snookera.

No, to nije sve. Najveću kontroverzu igrači su ostavili za kraj kada je Iranac izviždan jer se nije želio rukovati s Williamsom. Nakon što je izgubio, Vafaei je istrčao iz dvorane što ne priliči snooker profesionalcima.

Vafei je nakon meča otkrio da se nije želio rukovati s Williamsom jer se udario po koljenu nakon završetka meča, ali nakon što je promašio posljednju kuglu koja mu nije bila ni potrebna. Iranac je to smatrao ismijavanjem i nepoštivanjem rivala pa se nije želio rukovati.