Bliži se SP
20

Preporođeni Mark Allen velikim preokretom osvojio 11. ranking titulu u karijeri

D. P.
Allen s novim trofejem (Foto: World Snooker Tour)
Allen s novim trofejem (Foto: World Snooker Tour)
Sjevernoirski igrač snookera Mark Allen savladao je rezultatom 10:8 Kineza Zhanga Andu u finalu Players Championshipa u engleskom Telfordu.

Allen (38) dugo je kuburio s psihološkim problemima, ali se u svijet snookera vratio jači nego ikad i sada redovno osvaja medalje. Trenutno je treći igrač svijeta i čini se da je u aprilu spreman napasti prvu titulu svjetskog prvaka.

U jučerašnjem finalu Players Championshipa Allen je napravio preokret protiv Zhanga Ande, jer je Kinez imao 3:0 u ranoj fazi meča. Međutim, Allen je zaigrao nešto bolje i od 6:5 napravio preokret na 9:7. Naredni frejm pripao je Andi, da bi Allen iskoristio drugu "meč-loptu" i osvojio turnir.

To je za čuvenog "Pistola" iz Antrima 11. rangirni turnir u karijeri, a ima i pet titula na nerangirnim turnirima.

"Vrlo težak cijeli dan, dao sam sve od sebe. Moja defanzivna igra bila je odlična i držala me u meču. Nije bilo zabavno sudjelovati u takvoj igri, ali sam jako sretan što sam pobjednik", rekao je Allen za ITV nakon pobjede.

Pred snooker zvijezdama su još samo tri rangirna turnira do kraja godine i nekoliko pozivnih. Prvi naredni rangirni turnir je World Open u kineskom Yushanu od 18. do 24. marta, da bi onda od 1. do 7. aprila u Manchesteru bio odigran Tour Championship.

Kruna sezone i najveći turnir u svijetu snookera, Svjetsko prvenstvo u Cruicible Teatru u Sheffieldu, zakazan je od 20. aprila do 6. maja.