U četiri bh. grada
79

Počela 14. sezona Sportskih igara mladih

E. B.
Takmičenjima u Vitezu, Zavidovićima, Gradačcu i Kladnju započele su sportske aktivnosti 14. Plazma Sportskih igara mladih, čije je održavanje ove godine planirano u 46 bh. gradova.

Uvod u ovogodišnja sportska takmičenja bile su edukativno-zabavne radionice održane u partnerstvu sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH, na kojima su dječaci i djevojčice imali priliku učiti o važnosti zaštite životne sredine.

Radionice su dio projekta "Zero Waste - budi dio igre, čuvajmo našu planetu", kojeg Plazma Sportske igre mladih sprovode u saradnji sa kompanijom Coca-Cola.

Zajedno sa Olimpijskim komitetom BiH Igre i ove godine na terenima širom BiH promovišu olimpijske vrijednosti, potiču na razvoj prijateljstva, međusobnog poštovanja i fair playa. Pokrovitelj regionalnih takmičenja je Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Vitez je bio prvi domaćin m:tel Dana sporta i regionalnih takmičenja. Više od 1.000 djevojčica i dječaka od 1. do 5. razreda svih osnovnih škola sa područja Općine Vitez i susjednih općina uživali su u sportsko-zabavnom programu.

Učenici generacije i predstavnici škola zajedno sa načelnikom Borisom Marjanovićem upalili su plamen Igara nakon čega su uslijedila takmičenja u atletici i Moja kravica Cup-u u igri između dvije vatre. Medalje su otišle u osnovne škole "Vitez", "Bila" i "Dubravica", a nakon ovih, održana su i takmičenja u malom nogometu i košarci.

Zavidovići su, sada već tradicionalno, bili domaćin turnira u malom nogometu. Kroz partnerstvo sa UEFA Foundation for children, Igre i ove godine nastavljaju raditi na promociji ženskog nogometa i generalno poticanja što većeg broja djevojčica da se prijave na takmičenja.

"Danas smo se odlično zabavile i baš smo sretne što smo osvojile prvo mjesto. Radujemo se finalu u Sarajevu i nadamo se da ćemo i tamo biti jednako uspješne", rekla je Samija Bečirević iz ŽNK Krivaja Zavidovići, koja je pobijedila na Coca-Cola kupu u Zavidovićima.

Gradačac je od samog početka uz Igre, te je ove godine 14. put bio domaćin najljepše sportske priče u regionu. Takmičenja u ovom gradu započela su utakmicama Pili kupa u malom nogometu, a pobjednici su dječaci iz ekipe NK Zvijezda Gradačac.

"Pobijedili smo turniru u našem gradu i jedva čekamo takmičenje u Sarajevu. Bilo nam je super, ali nam je još draže što smo prvi", rekao je Bajazit Kikić iz pobjedničke ekipe.

Osim takmičenja u malom nogometu, u Gradačcu su održana i takmičenja u odbojci na pijesku i košarci. Pobjednici JUB Jupol Cup-a u odbojci na pijesku su ekipe Vidara i Optima Modriča. U okviru Kinder Joy of moving kupa u košarci, u konkurenciji dječaka najuspješnija je bila ekipa Air Ball Masters, dok je u kategoriji djevojčica najbolja bila ekipa Ženski Lakersi.

U saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, a pod pokroviteljstvom FIBA-e, Igre su i ove godine dio kampanje 'Njen svijet, njena pravila' (#HWHR), kroz koju rade na promociji ženske košarke.

Aktivnosti Igara po prvi put su održane u Općini Kladanj, koja je bila sjajan domaćin svog prvog m:tel Dana sporta. Podršku mališanima pružio je i načelnik Jusuf Čavkunović, koji je sa najboljim učenicima osnovnih škola sa područja općine upalio plamen Plazma Sportskih igara mladih.

Posebni gosti takmičenja bili su korisnici Centra za djecu sa višestrukim smetnjama "Koraci nade" iz Tuzle. Na terenima Moja kravica Cup-a u igri između dvije vatre bilo je vatreno, dok su se na utrci na 60m odlučivale stotinke.

Medalje su otišle u osnovne škole "Kladanj" i "Stupari", a po završetku takmičenja za najmlađe, održana su i takmičenja u malom nogometu i košarci.

Igre svoje ovogodišnje putovanje nastavljaju u Kozarskoj Dubici, Banjoj Luci, Zvorniku i Bihaću.