Roglič je dobro
34

Otkriveno zašto je došlo do teške biciklističke nesreće, zabrinjavajuće stanje Vingegaarda

D. P.
Težak pad najboljih biciklista svijeta (Foto: Screenshot)
Težak pad najboljih biciklista svijeta (Foto: Screenshot)
Dok se čekaju dodatne informacije o stanju povrijeđenih biciklista na utrci u Baskiji, otkriveno je zbog čega je došlo do teškog sudara u kojem su učestvovala trojica najboljih na svijetu u ovom sportu.
Primož Roglič, Jonas Vingegaard i Remco Evenepoel, trojica ponajboljih biciklista na svijetu, povrijeđeni su u teškoj nesreći koja se dogodila pri spustu s drugog stepena padine Olaete na 33 kilometra prije cilja četvrte etape.

Etapa je odmah otkazana, a dvojica biciklista su teže povrijeđena. Na svu sreću, Primož Roglič je pregledan i čini se da je prošao samo sa posjekotinama, dok zabrinjava stanje Vingegaarda i Evenepoela.

Vingegaard, koji je osvojio Tour de France prošle godine, kolima hitne pomoći prebačen je u bolnicu dok su mu davali kisik. Nije se mogao pomjeriti nakon pada, ali je trenutno pri svijesti i u bolnici je. S druge strane, za Evenepoela se pretpostavlja da je slomio ključnu kost.

Španski biciklista Mikel Bizkarra objasnio je zbog čega se pad dogodio. Kaže da su biciklisti znali da se radi o najopasnijoj dionici i krivini, ali da su svejedno u nju ušli prevelikom brzinom.

Naime, Bizkarra je otkrio kako je za sve kriva neravna cesta, odnosno korijenje ispod asfalta zbog čega je put neravan.

"Na tom putu ima dosta korijenja drveća ispod asfalta i put je vrlo neravan. Ne možete ih vidjeti na prvi pogled, ali dok vozite, skakućete okolo i ukoliko nemate dobro prianjanje, upravljač se lako diže u zrak", objasnio je španski biciklista.