Raznovrsan izbor
81

Olimpijski suveniri iz 1984. su još u modi: Na prodaju od figurica Vučka do silka za pecanje

E. B.
Figurica Vučka, maskote ZOI '84
Ovih dana obilježava se 40. godišnjica Zimskih olimpijskih igara koje su održane u Sarajevu, a tim povodom smo krenuli u potragu za suvenirima koji su istinska uspomena na dane kada je glavni grad Bosne i Hercegovine bio centar svijeta.

Od 8. do 19. februara 1984. godine Sarajevo je bilo u fokusu svih ljubitelja sporta na svijetu, a prema službenim podacima na takmičenjima u samom gradu, te na planinama Igmanu, Bjelašnici i Jahorini prisustvovalo je 696.000 gledatelja.

Naravno, većina gledatelja su bili Jugosloveni, a u glavnom gradu BiH tokom tih grandioznih februarskih dana boravilo je nekoliko desetaka hiljada turista od SAD-a do Japana.

Svi oni su kući ponijeli nezaboravne uspomene, ali i suvenire koji će ih podsjećati na najbolje organizovane Igre do tada.

Tokom igara je prodato stotine hiljada suvenira, a nema na čemu se nije nalazio logo, čuvena "pahulja" i maskota Vučko.

Tako se na internetu mogu pronaći razni suveniri poput bedževa, postera, zastavica, privjesaka, zvonceta, slagalica, raznih umjetnina od stakla, bakra i drveta, poštanskih markica, ulaznica, hokejaškog paka ili olimpijske srećke.

Osim suvenira, na prodaju su i predmeti koji imaju i upotrebnu vrijednost. Tako možete kupiti duksericu, šal, salvetu, džezvu, tanjir, olovke, šoljicu, čokalj, otvarač za flaše, vaznu, držač za olovke, novčanik, torbu, sanke pa čak i silk za pecanje.

Naravno, i figurice Vučka imaju posebnu sentimentalnu vrijednost, a mogu se naći u svim veličinama napravljene od različitih materijala, pa čak i bojama s obzirom da osim "originalnog" vuka smeđe boje postoje verzije i u crnoj, ali i bijeloj boji.

U fotogaleriji možete pogledati dio suvenira s Olimpijskih igara 1984. godine koji su na prodaju.