Ski-skokovi
57

Na današnji dan Jens Weissflog je u Sarajevu stigao do prvog zlata u karijeri

E. B.
Na današnji dan prije 40 godina legendarni njemački ski-skakač Jens Weissflog je na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu stigao do prvog zlata u bogatoj karijeri.

Tog 12. februara 1984. godine na Velikom polju na Igmanu održano je takmičenje u ski-skokovima na maloj 70-metarskoj skakaonici, a Weissflog je vodio veliku borbu sa svojim rivalom Mattijem Nykänenom.

Legendarni Finac je vodio nakon prve serije sa 114.1 poenom, dok je Weissflog imao 110.5 poena.

No, u drugom skoku takmičar iz Istočne Njemačke je doskočio na 87 metara i za to dobio 104.7 poena, odnosno u zbiru je imao 215.2 poena, te je pritisak bio na Nykänenu.

Potpuno nekarakteristično za Nykänena, on je podbacio u drugom skoku i na kraju se morao zadovoljiti srebrom sa 214 poena.

Bronzu je osvojio Nykänenov sunarodnjak Jari Puikkonen koji je osvojio najviše poena u drugoj seriji (117.4), no na kraju je u zbiru imao 212.8 poena.

Jugoslovenski takmičari su u potpunosti razočarali naciju. Vasja Bajc je bio 17., Miran Tepeš 27., Bojan Globočnik 40., a najbolji od njih Primož Ulaga je završio te na pretposljednjem, 57. mjestu jer je u prvoj seriji skočio mizernih 59,5 metara.

Weissflog je trijumfom u Sarajevu osvojio prvu veliku zlatnu medalju u karijeri. Iste godine je osvojio i Svjetski kup, a na Olimpijskim igrama u Lillehameru deset godina kasnije je osvojio još dva zlata.