Impresivna gol-razlika
544

Mladi hokejaši sarajevskih "Vukova" osvojii prvo mjesto na turniru u Grazu

H. H.
Dječaci članovi HK "Vukovi"
Dječaci članovi HK "Vukovi"
Tragom osvajanja zlata hokejaške reprezentacije krajem februara ove godine kada su naši hokejaški reprezentativci pobijedili selekciju Sjeverne Koreje u finalu Svjetskog prvenstva divizije III B, protekli vikend mladi hokejaši slekcije U10 HK Vukovi, uzrast djece do 10 godina, sa trenerom Nerminom Alićem, hokejaškim reprezentativcem, osvojili su prvo mjesto na turniru U10 Graz 99 Juniors Cup 2024 koji je održan proteklog vikenda u Grazu.

Na navedenom turniru učešće je uzelo 13 klubova sa 16 ekipa iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine: Graz 99ers, Linz Steel Wings, EW Zeltveg, EC Villach, EC KAC Klagenfurt, KSV, EC Ice Hawks Bruck, KHL Medveščak, KHL Zagreb, HK NS Stars, Olimpija Ljubljana, Slavia jr. Ljubljana i HK Vukovi Sarajevo.

Iako učesnici navedenog turnira koji su dolazili iz drugih država treniraju u mnogo boljim uslovima, to nije sprečilo naše Vukove da ih silovito poraze tako što su u ukupnom rezultatu u 13 utakmica koje su odigrali dali 80 golova, a primili samo 20.

U polufinalnoj utakmici Vukovi su igrali protiv austrijskog KAC kojeg su porazili sa 4:2, dok ih je u finalu dočekao domaćin turnira Graz 99ers kojeg su pobjedili ubjedljivim rezultatom od 5:2. Ukupni rezultati svih utakmica dostupni su na ovom linku.

Mladi hokejaši koji su donijeli pehar za prvo osvojeno mjesto su: Vigo London, Harun Hodžić, Jusuf Silajdžić, Atila Lincender, Boran Dosić, Emir Čelebić, Hasan Prelić, Kerim Zubčević, Timur Šabić, Harun Omeragić i Ishak Seferović.

Značajno je učešće istog tima Vukova na turniru Robs Cup 2024 održanog 16.03.2024. godine u Salzburgu u organizaciji EC Red Bull Salzburg na kojem turniru je učestvovalo 7 klubova iz Austrije, Njemačke, Češke i Bosne i Hercegovine: EC Red Bull Salzburg, Wienna Capitals, EVZ Eissbaren, LINC Steel Wings, EC Munchen, LEV (Češka) I HK Vukovi. U jakoj konkurenciji renomiranih hokejaških klubova, Vukovi U10 su osvojili peto mjesto. Poziv za učešće Vukova U10 na ovom turniru uslijedio je nakon dugogodišnjih odličnih rezultata koje ova djeca postižu na regionalnim turnirima, te su jedini pozvani kao učesnici od svih klubova iz država regije u kojima je hokej mnogo razvijeniji sport nego u našoj državi.

Nažalost stanje je takvo da talentovana djeca mogu učestvovati na turnirima samo uz podršku roditelja koji sami finansiraju odlaske djece na turnire. Ipak ostaje nada da će internacionalni uspjesi mladih sportista kao što je ovaj potaknuti nadležne organe da više imaju sluha za njihov razvoj i razvoj hokeja u Bosni I Hercegovini, te da će se popularnost ovom sportu kakva je bila osamdesetih godina vratiti u punom sjaju.