Sinonim za ZOI '84.
106

Kako je izgledao najljepši ples na ledu: Valentinovo 1984. u Sarajevu uz "Bolero" u izvedbi Torvill i Deana

E. B.
Kada se spomenu Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine, jedna od prvih asocijacija koja svima pada na pamet je plesni par Jayne Torvill - Christopher Dean za koje znaju svi, iako vjerovatno nikada nisu ni pogledali umjetničko klizanje na TV ekranima.
Klizači Jayne Torvill i Christopher Dean su na današnji dan 1984. godine na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu na najbolji mogući način obilježili Valentinovo kada su na klizalištu u Zetri otplesali Ravelov "Bolero" i na superioran način osvojili zlato.

Naime, tog 14. februara Torvill i Dean su petominutni nastup završili ležeći na sarajevskom ledu, a publika u Zetri je bila na nogama.

Nakon gromoglasnog aplauza sudije su paru iz Nottinghama dodijelile 12 od 18 mogućih ocjena 6.0 uz sve "šestice" za umjetnički dojam, što nikada nikom prije njih nije pošlo za rukom.

Nakon zlatne medalje u Sarajevu, par je počeo profesionalno nastupati sve do 1994. godine kada su nakratko prešli u amatere kako bi mogli nastupati na Olimpijadi u Lillehammeru gdje su osvojili bronzanu medalju, te im je nastup za Valentinovo u Sarajevu ubjedljivo najdraži trenutak u karijeri, što su isticali više puta.

Uvijek rado se vraćaju u Sarajevo, a tako je bilo i ovih dana kada su stigli da svojim prisustvom uveličaju 40. godišnjicu najznačajnijeg sportskog događaja u historiji Bosne i Hercegovine.

"Osjetili smo toplinu ljudi i lijepu atmosferu i sada nakon 40 godina osjećamo se isto. Voljeli bismo da se vratimo i na 50. godišnjicu. Mnogo puta smo kasnije širom svijeta izvodili taj nastup, ali svi se uvijek prisjećaju nastupa u Sarajevu", rekao jeDean prilikom današnjeg obraćanja u sarajevskoj Vijećnici.