Evropsko prvenstvo
35

Gol kakav se daje jednom u životu: Pogledajte majstoriju golmana Španije protiv Crne Gore

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Pogoci u vaterpolu s gola na gol su zaista prava rijetkost, te se s pravom može reći da je golman reprezentacije Španije Unai Aguirre postigao gol kakav se daje jednom u životu.

Za razliku od rukometa i hokeja gdje golmani često tokom napada svoje ekipe u potpunosti napuste teren kako bi u igru ušao dodatni igrač, te gol ostane nebranjen i protivnici mogu lako šutirati s gola na gol po osvojenoj lopti ili paku, u vaterpolu golman je uvijek ispred svog gola.

Jedine situacije kada vidimo da golman šutira u vaterpolu s gola na gol je kada u posljednjoj sekundi četvrtine pokuša šutirati kako bi "žabicom" iznenadio kolegu na suprotnoj strani.

No, jučer je Aguirre u susretu 2. kola Evropskog prvenstva u Hrvatskoj postigao spektakularan gol 11 sekundi prije kraja prve četvrtine.

i sudjelovao je u pobjedi svoje selekcije nad Crnom Gorom od 14:12.

Aguirre je vidio da je golman Crne Gore Petar Tešanović bio daleko od svog gola, te ga je lobovao i postigoa gol za vodstvo svoje ekipe 4:2.

Do kraja meča Španci su sačuvali prednost i slavili sa 14:12, te su došli nadomak plasmana u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

U grupi A vodeća je Hrvatska sa pet bodova, Španija je druga sa četiri, Crna Gora je treća s dva, a Francuska je četvera s jednim bodom.

Španija će se palsirati u četvrtfinale pobjedom nad Francuskom u posljednjem kolu.