Šestoaprilski turnir
207

Farah Onešćuk pogodila svjetski vrijednih 630,0 krugova i postavila novi državni rekord

N. K.
U strelištu Zetra jučer je u prisustvu velikog broja takmičara i gostiju svečano otvoren 16. Međunarodni Šestoaprilski turnir u gađanju zračnim oružjem.

Turnir se održava povodom obilježavanja 6. aprila – Dana grada Sarajeva, a turnir je otvorila dogradonačelnica Grada Sarajeva Anja Margetić Stakić.

Prvog dana takmičenja zabilježeno je nekoliko vrhunskih rezultata i jedan državni rekord Bosne i Hercegovine.

Na turniru je nastupio rekordan broj takmičara iz 12 zemalja, njih oko 150 borilo se za pehare te zlatna, srebrena i bronzana odličja u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji za seniore/ke i juniore/ke.

Seniorke puškom Streljačkog kluba Sarajevo, predvođene sjajnom Farah Onešćuk su ubjedljivo pobijedile i odbranile titulu osvojenu prošle godine. U sastavu ekipe pored Farah Onešćuk nastupile su Aja Basarić i Aida Arnautović, a imale su ukupno 1869,8 krugova. Drugo mjesto osvojila je ekipa SD Grosuplje koja je imala 1855,1 krug, a treće ekipa SD I Pohorski bataljon Ruše koja je imala 1851,3 kruga.

U pojedinačnoj konkurenciji briljirala je najbolja bh. takmičarka Farah Onešćuk (SK Sarajevo) koja je pogodila svjetski vrijednih 630 krugova što je novi državni rekord. Drugo mjesto je osvojila Slovenka Nika Skubić (SD Kisovec) koja je imala 621,9 krugova, a treća je bila Aja Basarić (SK Sarajevo) koja je imala 621,2 kruga.

U juniorskoj konkurenciji poredak je bio isti Farah Onešćuk je osvojila prvo, drugo Nika Skubić, a treće Aja Basarić.

Nažalost, Farah Onešćuk koja je u sjajnoj formi nije zbog nedostatka finansijskih sredstava mogla otići na presudna kvalifikaciona takmičenja za Olimpijske igre Pariz 2024. Rio de Janeiro (11-20.04.2024.) i Baku (1-10.05.2024) gdje se mogla s ovim rezultatom više nego ravnopravno boriti za direktan plasman na OI i priliku za osvajanje novih bodova za olimpijsku rang listu.

Seniori u gađanju puškom Streljačkog kluba Sarajevo u sastavu Nedžad Džanković, Nedžad Fazlija i Benjamin Mešanović su u borbi do zadnjeg ispaljenog hitca pogodili 1844,9 krugova i izgubili od odlične ekipe SK Trzin koja je pogodila 1852,5 krugova. Treća je bila ekipa Plzen CZ iz Češke Republike koja je imala 1835,9 krugova.

U pojedinačnoj konkurenciji Maksimilijan Zarić SD Olimpija je sa 625,5 krugova osvojio prvo mjesto. Drugi je bio Nejc Kuhar SD Kamnik sa 21,6 krugova a treći Abdullah Mimić SK Visoko sa 620,9 krugova.

I kod juniora je slavio Maksimilijan Zarić, dok su drugi i treći bili bh. takmičari Bekir Ćato SK Visoko i Benjamin Fazlija SK Sarajevo.

I u disciplini zračni pištolj seniori najupješnija je bila reprezentacija Moldavije koja je pogodila 1672 kruga i za šest krugova bili bolji od predstavnika Srbije. Treće mjesto pripalo je domaćinima SK Sarajevo koji si imali četiri kruga manje.

Pojedinačno najuspješniji je bio Duško Petrov, takmičar SD Kikinda iz Srbije, koji je pogodio solidna 568 krugova. Drugo i treće mjesto je pripalo reprezentativcima Moldavije Denisu Popovu i Andrei Alferinu koji su imali 563 odnosno 559 krugova.

Kod seniorki pištoljem najuspješnija je bila reprezentacija Moldavije koja je došla u najjačem sastavu predvođena aktuelnom evropskom prvakinjom Annom Dulce i sigurnim putnikom za Olimpijske igre Pariz 2024. Poredak od prvog do četvrtog mjesta se nije znao do samog kraja. Reprezentacija Moldavije je u borbi do zadnjeg hitca sretno osvojila prvo mjesto ispred reprezentacije Crne Gore koja je imala isti broj krugova 1633, ali manje strogih centara. Samo sedam krugova manje imale su takmičarke SD Gorenja vas predvođene evropskom vicešampionkom Manjom Slak. Četvrte su bile takmičarke SK Sarajevo koje su imale samo krug manje.

U pojedinačnoj konkurenciji, što je bilo i očekivano od evropske šampionke, najbolja je bila reprezentativka Moldavije Anna Dulce koja je odbranila titulu osvojenu prošle godine, a pogodila je fantastičnih 578 krugova. Manja Slak je bila druga i imala je odličnih 573 kruga, dok je treće mjesto pripalo također reprezentativki, ali Crne Gore Neveni Šaranović koja je imala 567 krugova.

Kod juniorki bio je isti poredak. Anna Dulce prva, Manja Slak druga, a treće mjesto je osvojila takmičarka SK TRB Bijeljina Sofija Rakić.

Turnir se već godinama nalazi u kalendaru takmičenja Evropske streljačke konfederacije. Pokrovitelj ovog turnira je Grad Sarajevo, partner Olimpijski komitet Bosne, a da bi se turnir održao na ovako visokom nivou podršku su pružili Ministarstvo kulture i sporta KS, Telemach BH, JP BH Pošta, KJP ZOI 84, Grafika Šaran, Trabus i Karin i Mujo pokali.

Na svečanom otvaranju uručene su prigodne plakete i zahvalnice prijateljima turnira i dugogodišnjim prijateljima Streljačkog kluba Sarajevo.

Ovaj prvi dan takmičenja je protekao u vrhunskoj organizaciji Streljačkog kluba Sarajevo.

Turnir se nastavlja danas u pojedinačnoj konkurenciji gdje će takmičari imati priliku da osvoje i simbolične novčane nagrade.