Prvak Tour de Francea
120

Epilog teške biciklističke nesreće: Vingegaardu slomljena ključna kost i više rebara

D. P.
Vingegaard se nije mogao podići (Foto: Screenshot)
Vingegaard se nije mogao podići (Foto: Screenshot)
Jedan od najboljih biciklista današnjice i aktuelni šampion Tour de Francea Jonas Vingegaard u današnjoj nesreći u Baskiji doživio je prijelom ključne kosti i više rebara.
Danac je prošao najgore u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtoj etapi utrke u Baskiji 33 kilometra prije cilja. Vingegaard je ostao nepomično ležati, a pripadnici hitne pomoći prebacili su ga u bolnicu.

Njegov tim Visma donio je prve zvanične informacije. Nažalost, one nisu dobre i kažu da je Vingegaard prošao sa slomljenom ključnom kosti i nekoliko slomljenih rebara.

Danski biciklista je pri svijesti, a iz kluba su najavili da će dalje ažurirati informacije o svom najpopularnijem članu.

Nažalost, ova informacija dolazi samo 86 dana do početka Tour de Francea, gdje je Vingegaard trebao braniti titulu. Šta će se dogoditi, iz ove perspektive, nije lako prognozirati.

Na svu sreću, Primož Roglič je prošao sa znatno manjim povredama, dok o stanju Remca Evenepoela još uvijek nema zvaničnih informacija.

Belgijanac Evenepoel je još uvijek na medicinskim testovima, a iz njegovog kluba nisu željeli još uvijek ništa napisati. Nakon pada, žalio se na ključnu kost potpuno savijene ruke kojom je štitio bolno područje.

Kako je ranije otkrio španski biciklista Mikel Bizkarra, do nesreće je došlo zbog neravnina na cesti uzrokovanih korijenjem koje raste ispod asfalta. Bizkarra je poručio da su biciklisti znali da se radi o najopasnijoj dionici i krivini, ali da su svejedno u nju ušli prevelikom brzinom.