Sportski savez Mostar
82

Ekrem Čolakhodžić: Mostar trpi jer HNK jedini nema krovnu kuću sportova

G. Š.
Ekrem Čolakhodžić
Ekrem Čolakhodžić
Sportski savez grada Mostar broji više od 70 klubova i čitavu plejadu vrhunskih sportista koji svojim rezultatima ime najvećeg grada na Neretvi ali i državu BiH promovišu širom svijeta, a kako bi imali i potrebnu infrastrukturu Mostar je postao jedno od najvećih sportskih gradilišta u regionu.

O uspjesima mostarskih sportista, izgradnji sportske infrastrukture i planovima na polju sportskog razvoja za Klix.ba govori novoizabrani predsjednik Sportskog saveza Grada Mostar Ekrem Čolakhodžić koji je čitav život posvećen sportu, te je u dva mandata bio i članom upravnog odbora ove institucije.

Kaže kako mu je velika čast što je imenovan za prvog čovjeka krovne kuće sportova u Mostaru ali i velika odgovornost, te je dobro upoznat sa izazovima koji ga očekuju i vjeruje da će sa saradnicima uspješno nastaviti rad svojih prethodnika i podići na dostojan nivo sport u tom gradu.

"Stanje sporta u Mostaru je dugi niz godina na zavidnom nivou po uspjesima sportista, kako pojedinaca tako i klubova, ali sad je konačno na jednom nivou kad se i na polju infrastrukture i sistema može ocijeniti blagi rast, koji vodi razvoju sporta u ovom gradu", kazao je Čolakhodžić za Klix.ba.

Međutim, kako ističe, važno je naglasiti da Sportski savez grada Mostar na polju infrastrukture ne može sam po sebi mnogo učiniti jer ga financira isključivo Grada Mostar što mu ograničava i djelovanje na polju stručnih usavršavanja i potrebne podrške sportistima, te smatra kako je vrijeme da se na tom polju ide u promjene.

"Krucijalni problem je to što je naš Hercegovačko-neretvanski kanton jedini koji nema krovnog kantonalnog saveza, tako da smo mi kroz dugi niz godina preuzeli obaveze i sa drugih nivoa vlasti. Pokušat ćemo da tu problematiku aktualiziramo što bi rasteretilo nas i Grad Mostar, tako da bi dodatna sredstva mogli upotrebiti za razvoj klubova i za razvoj sporta, posebice, rekreativnog, amaterskog i školskog", objasnio nam novoi predsjednik Sportskog saveza Mostara.

Podsjeća da se Mostar godinama u svijetu sporta veže za uspješne pojedince i klubove koji postižu čudesne rezultate bez osnovnih uslova za rad i nepostojanja potrebne infrastrukture, a to je kako on vjeruje gradske oce i natjeralo da krenu u izgradnju sportske infrastrukture.

"Imamo jedan zamah u segmentu sportske infrastrukture, jer se nakon tri decenije nerada velika sportska dvorana ubrzano gradi, a vrhunski rezultati Lane Pudar, te prije toga Amine Kajtaz i drugih talenata u plivačkim klubovima, natjerali su gradske oce da razmišljaju o gradnji olimpijskog bazena i da su krenuli realizaciju", kaže naš sagovornik.

Pored ta dva kapitalna projekta u Mostaru se izvode radovi i na stadionima HŠK Zrinjski i FK Velež tako da će Mostar imati i dva nogometna stadiona koja će ispunjavati sve uslove za međunarodne utakmice.

Također se za klubove na nižim nivoima i za razvoj školskog sporta grade brojne dvorane i vanjski sportski tereni što će kako smatra Čolakhodžić sigurno doprinijeti ubrzanom razvoju sporta na području Mostara.

"Nastavit ću tamo gdje su stali moji prethodnici, da što prije stavimo u funkciju sve infrastrukturne objekte. Drugi prioritet koji sam sebi stavio je edukacija trenerskog kadra, jer je potrebna sprega između nauke i struke, a tu malo kasnimo. Pored toga ćemo raditi na masovnost ne samo u takmičarskom sportu koja je jako važna, jer definitivno moramo razvijati kultura spota među osobama treće životne dobi, kao i djece koja su masovno ma mobitelima i igricama, te razvoju školskog sporta da djeca zavole sport i shvate poentu zdravog načina života", tvrdi Čolakhodžić.

Ističe da su to prioriteti kojima će težiti, jer smatra da su to ciljevi, kojim svi kao društvo trebamo da idemo.

Stanje sporta u Mostaru, po njegovim riječima ide uzlaznom putanjom i kako vjeruje, uskoro će sportska slika najvećeg hercegovačkog grada biti dostojna čitave plejade svojih sportista.

"Mi imamo državne prvake u nogometu, malom nogometu, imamo Lanu Pudar koja je među najboljim plivačicama svijeta, a također su odavde svima poznati Bogdanović i Karačić. Imamo i svjetske prvake u bodibildingu, prvake u boksu, stolnotenisere koji su dugi niz godina neprikosnoveni u BiH, karate i judo majstore..., a sve to jasno govori da mi imamo vrhunske rezultate u odnosu na infrastrukturu. Maksimalno ću se truditi da dam podršku svim našim sportistima i klubovima da ostvare još bolje rezultate, a kad budemo imali i potrebnu infrastrukturu Mostar će u svijetu sporta zauzeti zasluženo mjesto", kaže Čolakhodžić za Klix.ba.

Poručio je da će vrata Sportskog saveze grada Mostara, kako i do sada uvijek biti otvorena za sve sportiste i klubove i spreman je za konstruktivne razgovore i nove ideje, jer kako naglašava zajedništvo donosi bolje rezultate.