Takmičenje u Sarajevu
72

BiH slavila protiv Hrvatske na startu Zlatne lige nacija u sjedećoj odbojci

N. K.
Detalj s utakmice (Foto: Savez sjedeće odbojke BiH)
Detalj s utakmice (Foto: Savez sjedeće odbojke BiH)
Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci pobjedom je počela svoj nastup u Zlatnoj ligi nacija koja se održava u Sarajevu.

U susretu s Hrvatskom naš tim je slavio rezultatom 3:0, čime je tim koji predvodi Ifet Mahmutović na najbolji način startao takmičenje u kojem brani titulu najbolje reprezentacije u Evropi.

Prvi set prošao je bez većih problema za BiH obzirom da su slavili sa 25:15. U drugom setu reprezentativci Hrvatske su se probudili i do samog kraja imali aktivan rezultat, ali je iskustvo bh. tima presudilo, pa se u treći set otišlo nakon 25:22 za BiH. U trećem setu do sredine utakmica ja je bila u egalu, ali su do kraja susreta bh. reprezentativci pojačali intenzitet i slavili sa 25:15.

Član bh. ekipe Mirzet Duran na kraju susreta je komentarisao nastup ekipe, ali i očekivanja u narednim mečevima.

"Svaka utakmica koja je prva je uvijek među najtežim, ovo su naši stari protivnici, igrali smo puno puta. Teška utakmica, dobar protivnik, imali su u nekoliko puta dobar i pozitivan rezultat, ali igrali smo svoju igru i pobijedili. U nastavku takmičenja očekujemo sve jače i jače utakmice, večeras igramo protiv Srbije, a sutra imamo izuzetno dvije jake utakmice, protiv Poljske i naročito Njemačke. Eventualnim pobjedama bi završili 90% ovog turnira. Naravno, u posljednjem susretu igramo protiv učesnice Paraolimpijskih Igara, reprezentacije Ukrajine koja je došla u najjačem sastavu, pa će ova utakmica biti kao jedno veliko finale", kazao je Duran.

Foto: Savez sjedeće odbojke BiH
Foto: Savez sjedeće odbojke BiH

Očekivanja od bh. tima na ovom takmičenju su velika, a osim što je ovo takmičenje uvertira za Paraolimpijadu u Parizu, poseban momenat za Bosnu i Hercegovinu je prilika da osvoje četvrtu titulu pred domaćom publikom.

"Trenirali smo skoro čitavu godinu i imali intenzivne pripreme prethodnih sedam dana. Vjerujemo da možemo odbraniti titulu i osvojiti četvrti trofej", dodao je na kraju Duran.

Podsjećamo, takmičenje Zlatna liga nacija održava se u Sarajevu od 24. do 26. maja, a na turniru učestvuju najbolje reprezentacije Evrope. Prve mečeve danas su odigrali Srbija i Poljska (3:1), te Ukrajina i Njemačka (2:3). Takmičenje se nastavlja utakmicama između Njemačke i Poljske, te Hrvatske i Ukrajine, dok će Bosna i Hercegovina svoj drugi susret igrati večeras u 20:00 sati protiv reprezentacije Srbije.

Ulaz je otvoren i besplatan za sve gledaoce, a prijenos ove utakmice moguće je gledati na BHRT.