Pokrenuta kampanja
56

Bh. sportisti traže veći budžet za sport: Izdvajanja su na nivou statističke greške

N. M.
Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine pokrenuo je kampanju s ciljem rješavanja sistemskog finansiranja vrhunskog sporta u našoj državi.

Kampanja nosi naziv "Glas sportista za rješavanje sistemskog finansiranja vrhunskog sporta BiH, a dolazi nekoliko mjeseci uoči Olimpijskih igara u Parizu.

"1% budžeta se u prosjeku izdvaja za sport na nivou Evropske unije, a kod nas su izdvajanja za sport na nivou statističke greške. Tražimo uvećanje budžeta za vrhunski sport na svim nivoima vlasti u BiH kao u Evropskoj uniji, na 1%", poručio je bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka u snimku koji je objavio Olimpijski komitet BiH.

Kako je također saopćeno, Olimpijski komitet BiH, sportski savezi BiH i najuspješniji bh. sportisti odlučili su da kroz kampanju "Glas sportista" potaknu na promjene institucije i nadležna ministarstva na svim nivoima vlasti.

Cilj je da se vrhunski sport, vrhunski sportisti i olimpijci, te reprezentativne selekcije Bosne i Hercegovine konačno počnu sistemski finansirati i tretirati kako zaslužuju.