Presjek problema
32

Osmanović: Sportski savezi i komiteti trebaju imati veća novčana izdvajanja

FENA
(Foto: N.G./Klix.ba)
Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je danas s predstavnicima Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta BiH, te s predstavnicima nekoliko krovnih sportskih saveza BiH o finansiranju i izmjenama Zakona o sportu BiH.

Osmanović je naglasio da su se svi učesnici sastanka usaglasili da sportskim savezima i komitetima treba jedna adresa na koju će se obraćati i predstaviti svoje probleme koje bi rješavalo Vijeće ministara BiH.

"Složili smo se da sredstva Ministarstva civilnih poslova namijenjena za sport nisu dovoljna. Treba mnogo više izdvajati za saveze koji su registrovani na državnom nivou. Danas 50 posto finansija ide savezima, a drugih 50 posto klubovima. Smatramo da savezi trebaju imati veća sredstva koja bi trebala biti stalna kako bi oni na vrijeme mogli planirati svoje aktivnosti. Savezi i komiteti još ne znaju koja finansijska sredstva mogu očekivati u ovoj godini", rekao je Osmanović.

Ističe da je bilo riječi o pitanju izmjene i dopune Zakona o sportu BiH, gdje bi također savezi morali dobiti poziciju koja im pripada, te o kreiranju jedinstvene baze podataka o finansiranju sporta.

"Uspjesi naših sportista na međunarodnim takmičenjima su fantastični, ako sagledamo koju podršku i logistiku imaju od države. Ona je nedovoljna i često se čudimo odakle toliki rezultati. Nastojimo kreirati jedinstvenu bazu podataka o izdvajanjima za sport na svim nivoima u BiH, počevši od kantona, preko entiteta, do državnog nivoa. U 2016. godini izdvojeno je oko deset miliona KM, a otprilike isti iznos izdvojen je u prošloj godini i smatramo da je to nedovoljno", objašnjava Osmanović.

Pozvao je ministre na entitetskom i kantonalnom nivou da se izbore da u rebalansima budžeta za 2018. godinu shvate težinu problema s kojima se susreću sportisti i savezi, te pronađu mogućnosti većih izdvajanja za sportske aktivnosti.