Posjeta Hrvatskoj
255

FOTO+VIDEO / Orlando Duque skočio u Zmajevo oko

Klix.ba
Devetostruki prvak i petostruki viceprvak svijeta u skokovima u vodu, Kolumbijac Orlando Duque, proteklih je dana boravio u Hrvatskoj tragajući za najatraktivnijim lokacijama za skokove. Pronašao je par jako zanimljivih i izveo nekoliko sjajnih skokova.

Kolumbijac je u Hrvatsku doputovao nakon završetka Red Bull Cliff Diving svjetske serije 2012. Posljednja stanica svjetske serije u Omanu donijela je mnogo uzbuđenja, no za Orlanda Duquea nije završila povoljno. Nakon prošlogodišnje povrede i operacije gležnja, uspješno se oporavio i prije takmičenja u Omanu vodio u ukupnom poretku, ali je Gary Hunt fantastičnim nastupom uspio da izbije na prvo mjesto i osvoji titulu sa svega dva boda prednosti u odnosu na Duquea.

Orlando je svoju posjetu Hrvatskoj započeo obilaskom kanjona Zrmanje (gdje je nekad sniman serijal filmova o Winnetou), da bi narednog dana pronašao prvu lokaciju na kojoj će skakati. Zmajevo oko, prirodno slano jezero u Rogoznici, već dugo intrigira naučnike. Naime, u jezeru povremeno dolazi do oslobađanja elementarnog sumpora što izaziva ugibanje svih organizama u njemu. Jezero takođe često mijenja boju i ovu pojavu mještani nazivaju "buđenjem zmaja", a ispredaju se o jezeru i brojne legende.

Duque je prije skoka u Zmajevo oko bio optimističan: "Rekli su mi da jezero ponekad proključa i sva bića u njemu umru. Legenda kaže da se to dešava kad je zmaj ljut, no nadajmo se da danas nije tako."

Srećom, zmaj ovog puta nije bio ljut i Orlando je sa 19 metara visoke litice izveo pet fenomenalnih skokova ne probudivši ga. Ekspedicija je potom napustila zmajevo vodeno gnijezdo i Orlando je poslijepodne proveo uživajući u razgledanju Zadra.

Narednog dana ekspedicija je brodom plovila pokraj niza malih kornatskih otoka u blizini Parka prirode Telašćica. Orlando nije mogao sakriti oduševljenje ljepotom netaknute prirode te je izjavio kako mu je ova mini-turneja pomogla da zaboravi dešavanja od prije par dana i gubitak naslova svjetskog prvaka.

Nakon poduže vožnje Orlandu je na otoku Veliki Garmenjak za oko zapela jedna stijena. Zbog jakih valova prilaz otoku bio je moguć jedino sa suprotne strane, no legendarnom cliff diveru nije bilo mučno probijati se preko neprohodnih stijena kako bi stigao do tačke koja mu se učinila zanimljivom za skakanje.

Za ovu stijenu na Velikom Garmenjaku nisu vezane neke poznate legende, no pet sjajnih skokova koje je Duque izveo s visine od skoro 27 metara sigurno će se često spominjati. Kiša je ekspediciju potjerala nazad na obalu, a na brodu se Orlando prisjetio svojih prethodnih posjeta Hrvatskoj. Naime, 2009. godine takmičio se na Red Bull Cliff Diving turniru u Dubrovniku, a 2006-e je u Zagrebu izveo skok iz helikoptera u Jarun.

"Razlog tim mojim dolascima bila su takmičenja, pa nisam imao vremena da upoznam sve predjele Hrvatske. Čuo sam dosta o ljepoti ove zemlje, a sad sam se uvjerio da je to istina i moram ponovno doći."

Orlando Duque nastavlja putovati svijetom u svojoj potrazi za idealnom tačkom za skok. Nadajmo se da će ga taj put uskoro ponovo dovesti i u BiH, u kojoj je boravio već šest puta i za koju sam kaže da ima potrebu da je posjeti barem jednom godišnje.