Organizatori ZOI-ja u Sočiju predstavili futurističku baklju

T
Totalsport
14.1.2013. u 17:55
0
0
Organizatori ZOI-ja u Sočiju predstavili futurističku baklju
0
Organizatori ZOI-ja u Sočiju predstavili futurističku baklju
Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine predstavili su futurističku baklju, koja se temelji na kontrastima najvećih svjetskih zemlji i kombinaciji ruskog folklora.
"Olimpijska baklja je jedan od ključnih simbola igara. U našem slučaju, simbolizira ljepotu i raznolikost Rusije", istaknuo je šef Organizacijskog odbora Igara Dımitrij Černišenko na novinskoj konferenciji u Moskvi, koja je pobudila veliko zanimanje.

Putovanje baklje počet će 7. oktobra iz grčkog drevnog grada Olimpije i bit će najduže u historiji Zimskih olimpijskih igara. Baklja će prijeći put od čak 65.000 kilometara! Na tom putovanju posjetit će Elbrus, najviše kavkaski i evropski vrh (5.642 m), Bajkalsko jezero i Sjeverni pol.

"Nadamo se da bi čak mogla otići i u svemir", dodao je Černišenko.

Baklja je crvene i srebrne boje. Crvena je tradicionalna boja ruskog sporta, a srebrna je najpopularnija boja u povijesti olimpijske baklje, istaknuli su organizatori.

Baklju, koja je teška gotovo 1.8 kg, nosit će 14.000 osoba kroz 2.900 gradova i sela diljem svake od 83 regija Rusije.

"Naša baklja je zaista umjetničko djelo. Ona kombinira takve nespojive stvari kao što su hladni metal i vatra, što je vrlo simbolično, jer će se po prvi puta u historiji Zimske olimpijske igre održati u suptropskom gradu. U Sočiju možete uživati u toplom južnom moru, kao i u visokim, snijegom prekrivenim planinama", zaključio je Černišenko, ističući prednosti ruskog crnomorskog resorta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: