Svi na plivanje
51

Općina Novi Grad finansira školu plivanja za 1.100 učenika osnovnih škola

Klix.ba
Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa JU "Olimpijski bazen Otoka" ove će godine finansirati školu plivanja za 1.100 učenika osnovnih škola sa svog područja.

Tim povodom danas su pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za obrazovanje, kulturu i sport Hamdija Dizdar i vršilac dužnosti direktora JU "Olimpijski bazen Otoka" Enes Peštek potpisali Sporazum o realizaciji tog projekta.

Školu plivanja proći će 1.100 učenika četvrtog razreda iz 14 novogradskih škola, a za tu namjenu iz Budžeta Općine Novi Grad osigurano je 65.000 KM. Stručno osoblje bazena će koordinirati realizaciju projekta sa direktorima škola, te osigurati sigurnost i prevoz djece od škole do bazena i nazad, a sa djecom će raditi stručni tim profesora sporta i tjelesnog odgoja.

Kako je ovom prilikom kazao Hamdija Dizdar, Općina Novi Grad je u sklopu programskih aktivnosti na razvoju sporta tokom ove godine realizirala školu skijanja, zatim školu planinarenja, a u narednom periodu realizirat će i školu plivanja.

Istakao je da će ova lokalna zajednica i u narednom periodu nastaviti ovakav vid edukacije novogradskih učenika, sa krajnjom namjerom da sva djeca uzrasta do deset godina budu spremna da plivaju i da razvijaju svoje aerobne sposobnosti. Direktor Peštek naglasio je dobru saradnju sa Općinom Novi Grad, koja je prepoznala snagu i značaj obuke plivanja kod djece. Podsjetio je da je prije nekoliko godina rađena anketa, koja je pokazala da oko 80 posto tadašnjih osnovaca nije znalo osnovne tehnike plivanja, što je dalo ozbiljnost podršci razvoju plivačkog sporta u Kantonu Sarajevo, te da je Općina Novi Grad među prvima prepoznala značaj razvoja plivačkog sporta kod djece.

Dodao je da je cilj svu djecu četvrtog, odnosno petog razreda provesti kroz jedinstven sistem i metodologiju škole plivanja, uticati na njihov skladan rast i razvoj i kod njih razvijati plivačke sposobnosti.

Obuka će trajati deset dana, a na samom početku obuke instruktori, odnosno profesori sporta i tjelesnog odgoja obavit će testiranje učenika kako bi utvrdili početno stanje. Nakon završene obuke izvršit će se finalno testiranje s ciljem mjerenja postignutih rezultata kod svakog učenika posebno.