12. juna
77

Općina Jajce domaćin svečanog otvaranja Sportskih igara mladih

FENA
Sa prošlogodišnjeg zatvaranja takmičenja u Sarajevu
Sa prošlogodišnjeg zatvaranja takmičenja u Sarajevu
Načelnik Općine Jajce Edin Hozan i predstavnici Udruženja za sport i rekreaciju mladih, potpisali su Ugovor o saradnji kojim će ta općina i službeno biti mjesto otvaranja ovogodišnjih, devetih po redu, BH Telecom Sportskih igara mladih.

Na ovaj način Jajce će, uz Zagreb i Novi Sad, postati jedan od regionalnih centara gdje će se Igre, paljenjem plamena, službeno i otvoriti.

Tom prilikom Hozan je izrazio zadovoljstvo što je Jajcu ukazana čast da bude domaćin svečanog otvaranja Sportskih igara mladih BiH.

"Posebno sam ponosan što ćemo okupiti veliki broj naših osnovaca. Općina Jajce podržala je ovaj značajan projekat jer želimo kod mladih ljudi razvijati sportski duh i kolektivnu igru kroz druženje i zdravo odrastanje. Ovo je odlična prilika da se više stotina mladih natječe u sportskim disciplinama prilagođenim njihovim uzrastima. I ne samo to, ovo će biti prilika i za druženje roditelja i svih Jajčana i kroz druge zanimljive kulturne sadržaje", kazao je općinski načelnik.

Dodao je kako je posebno sretan što će najbolji učenici iz jajačkih osnovnih škola upaliti plamen ovogodišnjih Igara.

Sastanku su prisustvovali i direktori svih osnovnih škola s područja Općine, kao i predsjednik Sportskog saveza Općine Jajce Ante Katić i direktor JU "Sport i rekreacija" Ante Lukić.

U 2018. godini, Igre su kroz SIM turneju radosti posjetile Jajce te je u "igri između dvije vatre" učestvovalo oko 600 osnovnoškolaca.

"Igre su u prethodnoj godini, kao uvertiru za ovu godinu Igara, organizirale za najmlađe sudionike takmičenje u igri između dvije vatre, u kojem je sudjelovao veliki broj dječaka i djevojčica od prvog do petog razreda. Uz ovogodišnju podršku i partnerstvo s Općinom Jajce, svi mališani osnovnih škola s područja te općine imat će priliku takmičiti se u deset različitih sportova te dva dana uživati u cjelodnevnim zabavno-sportskim događanjima", kazala je Ena Jažić-Šurković, PR menadžerica Sportskih igara mladih.

Igre mladih su najveće besplatno amatersko natjecanje za djecu i mlade u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj koji imaju priliku da se natječu u deset različitih sportova te su u prethodne 23. godine postojanja, okupile više od 1.500 000 sudionika, od čega je u Bosni i Hercegovini u 8. godina postojanja, sudjelovalo 260.000 dječaka i djevojčica.

Cilj je Igara promocija zdravog načina života i prijateljstva te učenje djece o toleranciji i fair playju. Igre su postale prepoznatljiv brend koji se danas razvija u zemljama regije i najveća su manifestacija amaterskog sporta u Europi priznata od Međunarodnog olimpijskog komiteta. Uz financijsku podršku USAID-a i saradnju s Košarkaškim savezom Bosne i Hercegovine, Igre će i ove godine nastaviti projekat "Fer igra za fer djetinjstvo".

Ambasadorima Sportskih igara mladih - Ivici Osimu, Miralemu Pjaniću, Edinu Džeki, Mirzi Teletoviću, Džananu Musi, Predragu Mijatoviću, Vedadu Ibiševiću, Nemanji Matiću i Luki Modriću, u 2018. godini, pridružio se i europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn.

Otvaranje Sportskih igara mladih planirano je za 12. juna, uz prigodan zabavno-sportski program, dok je održavanje natjecanja zakazano za 12. i 13. juna.