sport
5

Općina Centar donira 20.000 KM za obnovu Olimpijskog muzeja u Sarajevu

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nakon 22 godine od devastiranja Olimpijskog muzeja u Petrakijinoj ulici u Sarajevu, Općina Centar je za obnovu tog objekta izdvojila iz svog budžeta prvu konkretnu donaciju od 20.000 KM, rekao je na današnjoj konferenciji za medije direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić.

Muzej je otvoren 8. februara 1984. godine na dan otvaranja Olimpijskih igara u Sarajevu. Uništen je 27. aprila 1992. godine tokom opsade Sarajeva.

Prije deset godina Muzej je otvoren u skopu Olimpijske dvorane ''Juan Antonio Samaranch'', a otvorio ga je tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Jacques Rogge.

"Stara zgrada Muzeja još je devastirana, a do sada su obavljeni radovi na rekonstrukciji krova, vrata, prozora, a unutrašnjost je betonirana. Za rekonstrukciju je potrebno oko milion konvertibilnih maraka. Nadamo se da ćemo uz pomoć nekih državnih institucija i stranih organizacija uspjeti privesti obnovu tog veličanstvenog objekta kraju", rekao je Numankadić.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić je pozdravio inicijativu Općine Centar i zahvalio načelniku Dževadu Bećireviću i njegovim saradnicima.

"Zgrada Olimpijskog muzeja, poznata kao 'Vila Mandić' u Petrakijinoj ulici u Sarajevu, nalazi se pod zaštitom države Bosne i Hercegovine. Proglašena je kulturno-historijskim spomenikom od izuzetne važnosti za BiH. Naša želja tokom svih ovih godina je da otvorimo tu zgradu u njenom punom sjaju", rekao je Kisić.

Dodao je da postoji velik broj organizacija i međunarodnih institucija koje žele pomoći da se Muzej rekonstruira. Iz tog razloga predsjednik OKBiH je optimističan i vjeruje da će Muzej biti otvoren za javnost u svom punom sjaju za dvije do tri godine.