Pariz
0

Oliver dvije stotinke do svjetskog rekorda, Bolt brži od Powella

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Usain Bolt još je jednom potvrdio da je nedodirljivi vladar sprinta. U prvom ovogodišnjem susretu na stazi s Asafom Powellom, pobijedio je u utrci na 100 metara s rezultatom 9.84 sekunde.

Bio je to šlager devetog ovogodišnjeg mitinga atletske Dijamantne lige, na Stade de Franceu u Parizu. Gledatelji su ipak ostali uskraćeni za najbolji ovogodišnji rezultat u svijetu čiji su suvlasnici upravo glavni akteri večerašnjeg dvoboja, Powell je 9.82 trčao u Rimu, a Bolt u Lausannei.

U francuskoj je prijestolnici Bolt bio dvije stotinke sporiji, ali ipak prebrz za svoga jamajčanskog sunarodnjaka koji je do cilja došao za 9.91 sekundu. Powell je tako u samo tjedan dana poražen od svoja dva najveća rivala, u Gatesheadu ga je u subotu pobijedio i Tyson Gay. Dodajmo da je i treće mjesto u Parizu pripalo Jamajčaninu, radi se o Yohanu Blakeu koji je istrčao osobni rekord (9.95). Prvi bijelac koji se na “stotki” spustio ispod deset sekundi, Francuz Christophe Lemaitre, pred svojim je navijačima bio peti (10.09).

Unatoč Boltovoj nazočnosti, junak dana u Parizu bio je Amerikanac David Oliver koji je na 110 metara prepone ostao samo dvije stotinke udaljen od svjetskog rekorda. Istrčao je vrijeme 12.89 sekundi, što je najbolji rezultat ove godine, a njime je postao treći čovjek svih vremena u ovoj disciplini. Ispred njega su samo aktualni i bivši svjetski rekorderi, Dayron Robles (12.87) i Xiang Liu (12.88).

Svjetske rezultate godine u Parizu su postavili i Ruskinja Ana Alminova na 1500 metara (3:57.65), Kenijka Vivian Cheruiyot na 5000 metara (14:27.41), njezin sunarodnjak Brimin Kipruto na 3000 metara zapreke (8:00.90), te Amerikanac Jeremy Wariner na 400 metara (44.49).