Sjećanje na veliki događaj
2

Olimpijski muzej u Sarajevu i dalje čuva duh XIV zimskih igara

Klix.ba
Sarajevo je 1984. godine postalo olimpijski grad. Olimpijski muzej je otvoren iste godine, a 1992. je uništen granatiranjem. No, duh Olimpijade i dalje živi, a čuva ga novi Olimpijski muzej, otvoren 2004. godine u dvorani Zetra.
Olimpijski muzej u Sarajevu osnovan je odlukom Organizacionog komiteta XIV Zimskih olimpijskih igara sa ciljem da trajno čuva uspomenu na organizaciju Olimpijade, jednog od najvećih sportskih događaja održanih u regiji.

U prisustvu brojnih zvanica i tadašnjeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta H. A. Samarana, Muzej je svečano otvoren 8. februara 1984. godine, na dan otvaranja XIV ZOI. Koncept i programi Muzeja sačinjeni su po uzoru na Međunarodni olimpijski muzej u Lozani, sa idejom da vrši sintezu i afirmaciju dviju osnovnih karakteristika - sporta i umjetnosti.

Od 1984. do 1992. godine Muzej je pripremio više od 300 programa o temi sport i umjetnost, afirmišući univerzalne vrijednosti olimpijskog duha i umjetnosti.

Među značajne programe predratnog rada Olimpijskog muzeja ubrajaju se izložbe Ivana Meštrovića, Mersada Berbera, Milana Konjovića, Gabrijela Stupice, kao i Festival videoumjetnosti, izložbe grafičkog dizajna, afirmacija kulturne baštine...

Na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu, 27. aprila 1992. godine, jedna od prvih kulturnih institucija koja je granatirana i uništena, pored Nacionalne biblioteke i Orijentalnog instituta, bio je Olimpijski muzej u Sarajevu.

Angažovanjem zaposlenih u Muzeju i šire društvene zajednice u teškim ratnim uslovima eksponati su evakuisani, spašeni i pohranjeni na sigurna mjesta, u podrume Olimpijskog centra Zetra.

Novi Olimpijski muzej u Sarajevu otvoren 2004. godine

Olimpijski muzej u Sarajevu je obnovljen i svečano otvoren 8. februara 2004. godine povodom obilježavanja 20. godišnjice XIV ZOI. Svečano su ga otvorili Žak Rog, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, i Denis Zvizdić, premijer Kantona Sarajevo.

Njegovim obnavljanjem naglašena je važnost organizacije jednog od najvećih sportskih događaja na prostoru jugoistočne Evrope, posebno imajući u vidu da je Sarajevo jedini olimpijski grad i domaćin održavanja Zimskih olimpijskih igara u ovoj regiji.

Osnovna koncepcija novog muzeja u Olimpijskoj dvorani Zetra je da kroz sport i umjetnost prezentira olimpijske vrijednosti, duh olimpizma, kreativnost i ostale pozitivne tekovine ovog duha.

Kroz segment sporta je prezentirana priprema, organizacija i realizacija XIV Zimskih olimpijskih igara, dokumentarnom postavkom autentičnih fotografija i predmeta iz perioda organizacije Olimpijade.

Kroz segment umjetnosti prezentirana su vrhunska umjetnička djela iz mape svjetske grafike pod nazivom "Umjetnost i sport", sa djelima umjetnika kao što su Henri Mur, Endi Varhov, Mikelanđelo Pistoleto...

Umjetnička kolekcija Olimpijskog muzeja sadrži također značajna djela vodećih bh. umjetnika, slikara, skulptora i grafičara, kao što su Mersad Berber, Boško Kučanski, Mehmed Zaimović...

Muzej posjeduje opremu za videoprojekcije te se posjetiocima i grupama prezentiraju dokumentarni filmovi sa otvaranja, trajanja i zatvaranja XIV ZOI.

U proteklom periodu je za potrebe posjetilaca štampan novi katalog, olimpijski plakat Ismara Mujezinovića i olimpijske razglednice.

U okviru djelatnosti Olimpijskog muzeja prezentiraju se periodično razni programi, izložbe, predavanja, konferencije o temi sport i umjetnost sa širenjem olimpijskih vrijednosti i olimpijskog duha.