Novi plan
321

Olimpijski komitet BiH želi domaćinstvo Olimpijskih igara mladih

N. K.
Izet Rađo (Foto: Screenshot)
Izet Rađo (Foto: Screenshot)
Na 39. godišnjicu sarajevske olimpijade u BiH se pojavila nova olimpijska ideja. Inicirana je u Hrvatskoj, a njen idejni tvorac je predsjednik Olimpijskog odbora Hrvatske Zlatko Mateša.

Izložio ju je javno u emisiji Kontekst na Al Jazeeri Balkans i ohrabrio je svoje kolege u BiH da krenu u proces kandidature za organizaciju Olimpijskih igara mladih (OIM).

"Svih nas koji smo prijatelji Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i BiH kao države je cilj vratiti Sarajevo na olimpijsku mapu svijeta. Prvi korak u tome bi trebale biti Zimske olimpijske igre mladih koje su pod kapom Međunarodnog olimpijskog komiteta. To bi trebao biti prvi korak u namjeri da vratimo Sarajevo u one slavne dane Olimpijskih igara," rekao je Mateša.

Zlatko Mateša (Foto: Screenshot)
Zlatko Mateša (Foto: Screenshot)

Njegovu ideju su prihvatili u Olimpijskom komitetu BiH. Potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH prof dr. Izet Rađo rekao je da će krovna institucija bosanskohercegovačkog sporta uskoro krenuti u realizaciju.

"Apsolutno se slažem s gospodinom Matešom da su naš naredni korak Olimpijske igre mladih u organizaciji Međunarodnog olimpijskog komiteta i to je ono što ćemo mi u razgovorima s odgovornima u gradu Sarajevu početi da promovišemo. Vidjeli smo koliko je EYOF povratio olimpijski duh i koliko je infrastruktura porasla, i zato trebamo imati viši cilj," rekao je Rađo u Kontekstu.

Nakon uspješno organizovanog Evropskog omladinskog olimpijskog festivala EYOF-a, organizacija Olimpijskih igara mladih se čini kao logičan slijedeći korak. Ukoliko se obistini ova ideja, mnoga sportska borilišta u državi bi se poboljšala, a BiH bi postala konkurentnija za domaćinstvo novih Olimpijskih igara.