|

Olimpijski duh se vraća u Sarajevo: Ambasadori EYOF-a s nestrpljenjem očekuju otvaranje

Olimpijski duh se vraća u Sarajevo: Ambasadori EYOF-a s nestrpljenjem očekuju otvaranje
47
Klix.ba
13.1.2019. u 12:34
4
komentara
47

dijeljenja
Olimpijski duh se vraća u Sarajevo: Ambasadori EYOF-a s nestrpljenjem očekuju otvaranje
Evropsku olimpijadu mladih (EYOF) svečano će biti otvorena 10. februara na Olimpijsom stadionu Asim Ferhatović Hase, a povratku olimpijskog duha u Sarajevo i cijelu BiH raduju se svi, a posebno ambasadori EYOF-a.
"Ja mislim da je ovo više nego izvrsno, i mislim da su nastojanja našeg gradonačelnika Abdulaha Skake i svih gradskih vijećnika da ovaj veliki događaj, Evropsku olimpijadu mladih, organiziraju upravo u Sarajevu, zaista za svaku pohvalu. Zašto? Zato što mislim da je populacija od 14 do 18 godina ta koja je nekako najviše pogođena svim ovim autodepresivnim i destruktivnim stvarnostima koje mi živimo, te da će se na simboličan način ovim događajem poručiti da ta djeca treba da grade svoju ljepšu budućnost i da kroz nju treba da povjeruju u neki svoj bolji i ljepši identitet. Mi smo svi odrasli uz priče o Olimpijadi u Sarajevu, ja sam bila mala i imam neka vrlo nejasna sjećanja i ono što je bio narativ mojih roditelja i ljudi oko mene i stalno se potencirao taj neki zajednički duh, entuzijazam, optimizam. Mislim da je upravo to ono što ovim generacijama nedostaje i da će se upravo ovim događajem stvoriti dobra platforma da ove generacije za 15-16 godina ponovo organiziraju Olimpijadu u Sarajevu", kazala je glumica Arma Tanović-Branković.

Arhitekta Amir Vuk Zec čovjek je koji svojim radom svjedoči ljubav prema svojoj domovini i svom gradu, kulturnom naslijeđu i tradiciji, što neponovljivo vješto i prelijepo isprepliće sa modernim trenutkom. Objekti i enterijeri iza kojih stoji njegov potpis pri svakom novom susretu uvijek jednako oduševljavaju i ostaju Sarajevu kao najljepše pismo ljubavi.

"Meni je draga svaka vatra, a posebno olimpijska koja te ogrije, pa će i nas ogrijati opet i razbuditi uspavanu vatru. Trebamo misliti i o budućim generacijama i ne vraćati ih stalno u prošlost, ne može se voziti naprijed a gledati u rikverc, sa ovom manifestacijom trebamo početi gledati naprijed i dokazati koliki je potencijal Sarajeva sa tri značajne planine u 30 kilometara, na pola sata od grada i pola sata od aerodroma. Tek kada sam se nedavno vratio iz Kine i Hong Konga shvatio sam koliko je njima potrebno da dođu do takvih ljepota, a mi platimo taksisti i on nas začas odveze u netaknutu prirodu. To moramo iskoristiti kao potencijal. Radujemo se svim srcem, evo snijeg je pao, vidio sam i Bjelašnicu i Jahorinu kako su spremne, kako se razvijaju, ove naše male intimne planine su jako primamljive za turiste i turizam budućnosti", rekao je Vuk Zec.

Akademik Ejup Ganić svjetski je priznat naučnik, te čovjek iza koga stoji briljantna politička karijera i okrenutost ka mladima, najvrednijem dijelu našeg društva za čije se bolje obrazovanje i perspektive neumorno bori. Poziv gradonačelnika Abdulaha Skake da postane ambasador projekta koji slavi ideje zdravog života, prijateljstva, zajedništva i zdrave konkurencije mladih kao što je EYOF zato je spremno prihvatio.

"Ovaj grad je sam po sebi jedan veliki brand u svijetu. Teško da možete naći ikoga na bilo kom kontinentu da ne zna nešto o Sarajevu, tako da iako je bilo i teško, bilo je na neki način i lako dobiti ovu olimpijadu mladih. Inače, Sarajevo kroz svoju historiju ima tu snagu izvrsnosti, te rezultate izvrsnosti. Mi smo uvijek imali jedan ispravan odnos prema prošlosti. U našem gradu su sačuvane najljepše građevine, najljepši ćoškovi, ćuprije, koje su gradile civilizacije koje su nas nekad okupirale, ali smo mi ipak izabrali ono što ima neku univerzalnu vrijednost. Sarajevo je tako kao grad jedan najljepši evropski spomenik, grad koji sam po sebi ima jedan osjećaj natprosječnosti i u ovom gradu možete naći svakakvih karaktera, ali najviše onih koji su izuzetno dobri u onome što rade. Pogledajte, mi smo postigli rezultate i u nauci, slikarstvu, filmskoj umjetnosti, književnosti, pa i sportu. EYOF će biti još jedan iskorak, pogotovo zato što su to djeca od 14 do 18 godina, što je ta populacija na neki način strašno pod pritiskom onog lošeg što donosi naša civilizacija: buka, droga, otuđenost, a sport se ovim vraća na jedan divan način, to će biti jedna divna poruka iz Sarajeva. Naravno, za one koji pamte Sarajevo 1984., a i oni koji pamte Sarajevo devedesetih, svima će biti drago da vide ponovo taj osmijeh ovog grada", kazao je Ganić.

Sead Gološ je arhitekta koji je svojim radom umnogome zaslužan za izgled današnjeg Sarajeva. Uvijek u trendu, sa besprijekornim osjećajem za lijepo i funkcionalno, Gološ stvara objekte kakvi bi se bez problema uklopili i u čuvene svjetske metropole, dajući time našem gradu jedan moderan, trendovski štih. Imenovanje za ambasadora EYOF-a doživio je kao čast i radost.

"Ovakav pristup kakav ima gradonačelnik Skaka vraća nadu u život, grad se reafirmira na jednoj kulturnoj, umjetničkoj i sportskoj sceni zahvaljujući energiji jednog čovjeka koji svojim radom dokazuje da je moguće pomaći stvari naprijed u jednom teškom ekonomskom i političkom kontekstu. Djeca su tu da nastave ono što smo mi počeli. Sport je jedan od osnovnih elemenata, jedan od osnovnih mehanizama koji djeci omogućava jedan zdrav rast, a to je nama nedostajalo strašno u zadnjih dvadeset godina u našim životima, niti je koga zanimao, niti ga ko financira, niti država stoji kao što je ranije stajala iza sporta. Sport mora biti dostupan svoj djeci, a ne samo odabranoj koja mogu to da plate. EYOF šalje jednu bolju sliku u svijet, jer u svijetu se stalno dešavaju stvari koje su se kod nas prestale dešavati po pitanju sporta", kazao nam je Gološ.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...