sport
0

Olimpijska baklja stigla u Nagano

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon posjeta Australiji olimpijska baklja je na svom putu prema Pekingu stigla i u Nagano. Ni ovoga puta nije proteklo bez protesta protiv kineske politike u Tibetu, ali demonstracije u Naganu bile su izuzetno mirne.

Tokom subote baklju će kroz grad koji je ugostio zimske olimpijske igre 1998. godine nositi 80 trkača, a pratit će ih velike mjere sigurnosti i više od 3.000 policajaca. Tokom dana u Naganu se očekuje i dolazak glavnog sekretara udruženja Reporteri bez granica, Roberta Menarda koji je jedan od organizatora japanskih protesta.

Menard je nedavno pozvao šefove država da bojkotuju svečanost otvaranja OI u Pekingu i time ukažu na neprihvatljivo kršenje ljudskih prava na Tibetu. Protestima protiv kineske politike pridružio se i glasoviti budistički hram u Naganu iz kojeg je olimpijska baklja trebala krenuti na putovanje kroz Japan. Hram Zenkoji je objavio da je razlog takve odluke kineska represija u Tibetu.

Na dosadašnjem putu olimpijske baklje većini svjetskih gradova su izbili protesti zbog kineskog gušenja demonstracija u Tibetu i kršenja ljudskih prava. Prosvjednici su prekidali nošenje baklje u Londonu, Parizu i San Franciscu, te prisilili organizatore da skrate rutu u Indiji, Maleziji i Indoneziji.

Vezani članci