sport
6

Olimpijska baklja otišla u svemir

Klix.ba
Svemirska letjelica poletjela je sa kosmodroma Baikonur i sa sobom, prvi put u historiji, ponijela olimpijsku baklju. Letjelica bi baklju trebala odnijeti do Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Lansiranje je posvećeno Zimskim olimpijskim igrama koje će se naredne godine održati u ruskom gradu Sočiju, a tim povodom su i letjelica i raketa ukrašeni olimpijskim bojama kako bi obilježili svoj neobični prtljag.

Posadu historijske 38/39 misije ka ISS-u čine Mikhail Tyurin iz Roscosmosa, Rick Mastracchio iz NASA-e i Koichi Wakata iz JAXA-e.

Astronauti veterani proveli su dvije i po godine pripremajući se za let, a olimpijski plamen su prenijeli od svog hotela do kosmodroma, odakle su krenuli ka ISS-u. Baklju će kasnije vratiti na Zemlju. Plamen iz sigurnosnih razloga neće gorjeti na ISS-u, ali će baklja proći kroz sve module stanice, a imat će i kraću šetnju svemirom.

Baklja će samo pet dana ostati u orbiti, a zatim će biti vraćena na Zemlju u Soyuzu TMA-09M, zajedno sa trenutnom posadom stanice - Fyodorom Yurchikhinom, Karen Nyberg i Lucom Parmitanom.