SP u atletici
0

Olga Kaniskina osvojila zlato na 20 km u brzom hodanju

FENA
Olga Kaniskina
Olga Kaniskina
Ruska atletičarka Olga Kaniskina osvojila je zlatno odličje u utrci na 20 kilometara u brzom hodanju na Svjetskom atletskom prvenstvu u južnokorejskom Daegu.

Do svog trećeg uzastopnog naslova svjetske prvakinje u ovoj disciplini Kaniskina je došla u vremenu 1:29.42. Srebro je osvojila Kineskinja Hong Liu s 18 sekundi slabijim vremenom, a broncu još jedna Ruskinja Anisya Kirdjapkina, koja je kasnila dodatnih 13 sekundi za pobjednicom.

Inače, ova utrka bila je jedina disciplina današnjeg programa, a pobjedom Kaniskine prekinuto je tzv. prokletstvo naslovne strane. Naime, u prethodna četiri dana atletičari koji su bili prikazani na naslovnici službenog programa prvenstva neslavno su završavali svoje nastupe na SP-u.

Tako je prvoga dana branitelj naslova svjetskog prvaka u skoku s motkom Steve Hooker završio natjecanje bez i jednog uspješnog skoka. Drugoga dana naslovnicu je krasio svjetski rekorder na 100 metara Usain Bolt, koji je kasnije tog dana diskvalificiran u finalnoj utrci zbog pogrešnog starta.

Trećeg dan Kubanac Dayron Robles prvi je prošao ciljem u finalnoj utrci na 110 metara s preponama da bi mu zlato naknadno bilo oduzeto zbog dodira s kineskim sprinterom Liu Xiangom.

I konačno, u utorak na naslovnici službenog programa našla se dvostruka olimpijska pobjednica, dvostruka svjetska prvakinja te vlasnica svjetskog rekorda u skoku s motkom Jelena Isinbajeva, koja je jučerašnje natjecanje završila tek na šestom mjestu.