Rezultati WADA-e
6

Okončana velika doping istraga, ruski sport pred novom žestokom kaznom

N. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sport u Rusiji uskoro bi mogao pretrpjeti još jedan težak udarac zbog dopinga svojih sportista nakon što je Svjetska antidoping federacija (WADA) objavila rezultate novih doping testova 298 sportista iz ove zemlje.

Ovim je, kako ističe predsjednika WADA-e Witold Banka, okončana najobimnija i najveća pretraga koju je ova organizacija ikada preduzela, piše Rueters.

Od 298 ispitanih uzoraka kod 145 pronašli su dokaze manipulacije, ali taj broj bi mogao biti i veći jer se čekaju rezultati još 57 uzoraka koje je WADA naknadno otkrila u moskovskoj doping laboratoriji.

"Bila je ovo najkompleksnija istraga u historiji. Velika mobilizacija, 24 terabajta podataka, stotine sportista iz 28 federacija... Sjajan posao je odrađen. Istraga je donijela velike rezultate", rekao je Banka.

Podsjetimo, ruski sportisti su posljednjih pet godina predmet neprestane pažnje antidoping agencije, a sve je počelo skandalom nakon Zimskih olimpijskih igara u Sočiju kada je otkriveno da je veliki broj sportista uzimao nedozvoljena sredstva.

Uslijedila je velika istraga, čak i špijunska afera, a WADA je prošle godine izrekla četvorogodišnju zabranu Rusiji za učešće na najvećim sportskim događajima.

Ruske zastave se tako neće vijoriti na narednim olimpijskim igrama, ljetnjim u Tokiju 2021, i zimskim u Pekingu 2022. godine, ali i na ostalim velikim takmičenjima, kao što su Svjetsko prvenstvo u nogometu u Kataru.

Nakon najnovijih otkrića izvjesno je da ruski sport čeka još jedna drakonska kazna.