Od 7. do 9.
73

OKI Fantomi u junu organizuje 18. "Sarajevo Open"

FENA
Odbojkaški klub invalida Fantomi od 7. do 9 juna organizira tradicionalni 18. međunarodni turnir u sjedećoj odbojci "Sarajevo Open 2019".

Odbojkaški klub invalida Fantomi od 7. do 9 juna organizira tradicionalni 18. međunarodni turnir u sjedećoj odbojci "Sarajevo Open 2019".

Za ovogodišnji turnir OKI Fantomi najvili su učešće deset ekipa, među kojima i aktualnog evropskog prvaka, selekciju Rusije.

"Ove godine bilo je jako puno ekipa koje su željele učestovati na turniru, međutim nismo mogli pozvati sve zainteresovane", objasnio je direktor kluba Mirsad Mirojević.

Navodi kako ni ovogodišnja smotra najboljih ekipa u sjedećoj odbojci ne bi bila moguća bez finansijske podrške Međunarodne organizacije za jačanje čovjekove sigurnosti (ITF- a).

Ta organizacija je u proteklih dvadeset godina donirala BiH preko 200 miliona dolara za proces deminiranja, a trenutno rade na projektima podrške žrtvama mina.

"Sport, biti dio kluba, jedan je od najboljih procesa resocijalizacije žrtava mina. Mi u ITF-u duboko vjerujemo da ovaj klub (Fantomi) itekako rade sa žrtvama i pomažu im da se osjećaju društveno korisnima", kazao je predstavnik ITF-a Roman Turšič.

Kapiten OKI Fantoma, reprezentativac BiH u sjedećoj odbojci, Mirzet Duran kaže kako se ovaj klub prethodna četiri mjeseca pripremao za turnir, te da će dati sve da titula ostane u glavnom gradu BiH.

Iz OKI Fantoma pozvali su sve osobe sa invaliditetom da im se priključe, da dođu na turnir i na njihovim primjerima vide da fizički nedostaci nisu prepreke za bogat društveni život.