sport
0

OI: Zlatne medalje za Michaela Phelpsa i Iana Thorpea

VOA/Sarajevo-X
Michael Phelps
Michael Phelps
Na Olimpijskim igrama u Atini, 19-godišnji američki plivač Michael Phelps osvojio je zlatnu medalju u utrci na 400 metara mješovitim stilom i pri tome oborio vlastiti svjetski rekord.

Drugi odnosno treći u ovoj utvrci bili su Amerikanac Erik Vendt i Mađar Laszlo Cseh.

U u utrci na 400 metara slobodnim stilom zlato je osvojio Australac Ian Thorpe; srebro je osvojio njegov sunarodnjak Grant Hackett, broncu Amerikanac Klete Keller.

Ian Thorpe
Inače, prvi zlatne medalje na ovogodišnjim Olimpijskim igrama dobili su kineski športaši. Prvu je medalju svojila Du Lin, u gađanju zračnom puškom, istovremeno postavivši i svjetski rekord. Zlatnu medalju je zaradio i Wang Yifu, također u gađanju zračnom puškom. Srebrne i brončane medalje dobili su strijelci iz Rusije.

Evo još nekoliko slavljenika – japanski judaši osvojili su zlato u lakoj kategoriji za muške kao i ženske natjecatelje. Talijan Paolo Bettini osvojio je zlato u biciklističkoj utrci, a njegov sunarodnjak Aldo Montano – u mačevanju.

U međuvremenu, grčki je olimpijski odbor suspendirao dvoje čelnik gimnastičara iz te zemlje zbog toga što su propustili obvezni liječnički pregled za otkrivanje dopinga.