sport
0

OI u Pekingu: Dogovor Kine i Tajvana oko olimpijske baklje

FENA
Kina i Tajvan postigli su dogovor oko rute olimpijske baklje uoči početka Olimpijskih igara 2008. godine u Pekingu.

Pregovori oko rute trajali su više od mjesec dana i dogovor je napokon postignut. U sljedećih nekoliko dana bit će potpisan i ugovor, potvrdio je Chen Ming-tong, predsjednik Mainland Affairs Councila (MAC) koji je posredovao između Tajvana i Kine.

Prema dogovoru, Tajvan će dopustiti prolazak olimpijske baklje preko svojeg teritorija na putu prema Pekingu, a Kinezi su za uzvrat Tajvanu dali status jednog od 22 vanjska grada, koje će posjetiti baklja. Kinezi su u početku za Tajvan tražili status kakav imaju Hong Kong i Macao, bivša britanska i portugalska kolonija koje su danas posebne administrativne kineske regije.

U političkom nadmudrivanju Kinezi su kao pomoć pozvali i NBA košarkaša Yao Minga, koji će tri dana provesti na Tajvanu kako bi se zategnuti politički odnosi dodatno opustili. Minga je u zrakoplovnoj luci Taoyuan dočekalo nekoliko stotina navijača, a velik broj ih se okupio i ispred hotela. Centar Houston Rocketsa će tokom boravka na Tajvanu odigrati revijalnu utakmicu i sudjelovati u nekoliko humanitarnih akcija.

Tajvan je najprije protestvovao što su kineske vlasti imenovale Minga kao jednog od ambasadora OI-ja u Pekingu, no protesti su ubrzo prestali.