sport
0

OI 2008.: Olimpijski plamen kroz Tibet i na Mt. Everestu

FENA
Na budućem poprištu Olimpijskih igara u Pekingu predstavljen je olimpijski plamen, ali najveća je vijest da će taj simbol olimpizma na svom tradicionalnom putu prije početka Igara proći i kroz Tibet, te se popeti na najviši vrh svijeta Mount Everest, ali izgleda da ipak neće na Tajvan.

Sportsko predstavljanje plamena zasjenio je politički izgred jer su Kinezi u rutu olimpijskog plamena uvrstili i Tajvan, čiji su se čelnici oglasili da ga ne žele na svom otoku po kineskim uvjetima. Naime, baklja je trebala iz Tajvana otići u Hong Kong i Macao, a Tajvanci žele da simbol olimpizma u njihovu zemlju dođe iz bilo koje druge zemlje osim Kine. Također, žele da potom baklja ne ode izravno na kineski teritorij.

Protestirati su počele i tibetanske izbjeglice, koji također ne žele da olimpijski plamen prolazi Tibetom, što je predviđeno prije samog uspona na Mount Everest.

Inače, baklja je 72 centimetra visoka i nešto je lakša od kilograma. Ta crveno-srebrna aluminijska cijev u obliku svitka papira izrađena je po nacrtu tvrtke Lenovo Group Ltd., koja je pobijedila među 300 radova na konkursu.

Nakon promocije baklje predstavljena je i trasa olimpijskog plamena u dužini od 130 dana i 137.000 kilometara od paljenja 25. ožujka 2008. u drevnoj Olimpiji do ceremonije otvorenja Igara 8. augusta. Plamen će na svom dosad najdužem putu proći pet kontinenata, a među gradovima izvan Kine prebivat će u Istanbulu, Sankt Peterburgu, Londonu, Parizu, San Franciscu, Buenos Airesu, Dar Es Salaamu, Muscatu, Islamabadu, Mumbaiu, Bangkoku, Kuala Lumpuru, Jakarti, Canberri, Naganu, Seoulu, Pyongyangu, Ho Chi Minh Cityju, Hong Kongu i Macau.

Ono po čemu je ovaj put jedinstven jest penjanje na 8844 metra visok Mount Everest, a baklja će onamo dospjeti u posebno izrađenom izdanju.