Ostali bez Eura
24

Ogromno sportsko razočarenje u Srbiji: Smušeno, neprepoznatljivo i bojažljivo

K. H.
Nogometaši Srbije razočarani nakon poraza od Škotske (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Srbije razočarani nakon poraza od Škotske (Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Srbije razočarala je tamošnju javnost porazom od Škotske na penale u meču koji ih je direktno mogao odvesti na Evropsko prvenstvo, a razočarenje nisu krili ni selektor Ljubiša Tumbaković te igrači Luka Jović i Dušan Tadić.

Srbija je u 90. minuti golom Jovića izborila produžetke i u posljednji trenutak se sačuvala poraza u regularnih 90 minuta, no popularni Orlovi poraženi su nakon penala i to poslije promašaja Aleksandra Mitrovića u petoj seriji.

Selektor Srbije Ljubiša Tumbaković kaže da su njegovi igrači od početka igrali smušeno i da nisu ispoštovali dogovor s početka utakmice.

"Igrali smo smušeno od početka, a to nije bio dogovor niti je to planirano. Ispalo je da su nas Škoti iznenadili, što nije tačno, a kada smo uspostavili igru i na poluvremenu se dogovorili da to bude malo ubjedljivije, odnos snaga na terenu se promijenio. Došli smo do rezultata koji nas je odveo u produžetke, a jednostavno, nismo imali snage ni sreće da to rezultiramo i na kraju, penali su čista sreća i kada već dozvolite da do njih dođe, tu ništa nije sigurno", kazao je Tumbaković i nastavio:

"Nisam mogao prepoznati igrače na početku, bili smo jako smušeni. Ništa od onog što smo se dogovorili nije ispoštovano. Nažalost, moramo čekati neku drugu priliku, mnogo smo očekivali i ulog je bio veliki, ali nismo uspjeli dogovoriti na zahtjeve koji su bili pred nama."

Sličnog mišljenja bio je i strijelac jedinog pogotka za Orlove i napadač Real Madrida - Luka Jović, kazavši da on i njegovi saigrači nisu imali sreće u penalima.

"Sad je najmanje važno ko je postigao pogodak, a nažalost, nismo uspjeli izboriti plasman na Evropsko prvenstvo poslije 20 godina. Idemo u svlačionicu znajući da smo dali sve od sebe, a čekat ćemo sljedeću priliku i nadam se da ćemo je iskoristiti. Dali smo gol u 90. minuti, uhvatili posljednju šansu, a na penalima morate imati sreće, što se nama ovaj put nije desilo", istakao je Jović.

Kapiten Dušan Tadić ističe da ostaje velika žal što ova generacija nije izborila plasman na Evropsko prvenstvo kazavši da su on i njegovi saigrači bojažljivo ušli u meč.

"Znali smo kako će igrati i mislim da nismo dobro počeli utakmicu. U nastavku smo se vratili, a kada smo primili gol, onda smo preuzeli inicijativu. Trebali smo igrati puno bolje, dobili smo elan kada smo postigli pogodak, a onda smo došli do penala. Ostaje velika žal...", rekao je Tadić i završio:

"Možda smo bojažljivo ušli u utakmicu, a kada smo primili gol, onda smo išli na sve ili ništa i onda je bilo malo bolje."

Podsjećamo, pored Škotske koja je pobijedila Srbiju, plasman na Evropsko prvenstvo u četvrtak su izborili Sjeverna Makedonija, Mađarska i Slovačka.