sport
0

Ogorčeni SPID nastupa na Evropskom kupu

FENA
Odbojkaški klub invalida SPID učestvovat će na Kupu evropskih prvaka u sjedećoj odbojci, koji počinje u srijedu u Sarajevu, uprkos ogorčenju zbog određenih odluka organizatora takmičenja, OKI Fantomi.

Naime, u SPID-u smatraju da su gradski rivali učinili sve kako bi spriječili SPID da učestvuje na ovom turniru. To bi im i pošlo za rukom da nije došao u pitanje ugled Saveza i reprezentacije, istakli su.

Neugodnosti za ovaj klub počele su već u maju, kada je SPID uvršten na listu čekanja, odnosno kao rezervni tim na spisku učesnika Evropskog kupa.

"Mada smo aktuelni evropski prvaci uvršteni smo na listu čekanja, kao tim koji će nastupiti ako neko od pozvanih odustane od takmičenja. Evropska asocijacija sjedeće odbojke (ECVD) je nakon naše žalbe donijela odluku da kao evropski prvaci moramo imati direktan plasman. No, prije nekoliko dana od organizatora prvenstva dobili smo dopis da trebamo platiti 300 eura po igraču za troškove boravka u hotelu i boravišnu taksu, što iznosi 17.000 KM", rekao je kapiten SPID-a Sabahudin Delalić na pres-konferenciji.

On je dodao da je nakon razgovora s predstavnima Fantoma njegov klub dobio novi dopis u kojem se traži uplata od gotovo 7.000 KM samo za troškove prvenstva.

"Tada smo odlučili da odustanemo od nastupa jer nismo imali taj novac. Nakon obraćanja Vladi KS-a ministar kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović uputio je garancije Fantomima da će novac biti uplaćen za nekoliko dana, što su oni odbili, tražeći da se uplata izvrši za nekoliko sati. Našli smo se u bezizlaznoj situaciji zbog čega smo odlučili da odustanemo od nastupa. No, zbog prijetnji ECVD-a da bi zbog toga sankcije mogao snositi Savez i reprezentacija, posudili smo novac i na vrijeme ga uplatili organizatoru", rekao je Delalić, koji je ogorčen zbog ovakvog ponašanja ljudi koji su s njegovim saigračima dosad imali korektan odnos i gajili prijateljstvo nastupom u reprezentaciji.

"Nije nam jasno zašto moramo plaćati troškove hotela i boravišnu taksu za nastup u svom gradu. Ako se uzme u obzir da je cijena boravka u hotelu Terme 50 KM, ako je u pitanju grupa, nije nam jasno zbog čega se od ekipa traži da uplate 300 eura po igraču. Mislim da je to nekorektno. Nadam se da sve ovo neće imati negativnog utjecaja na stanje u reprezentaciji", rekao je Delalić te dodao da smatra nedopustivim da OKI Banja Luka nastupi pod zastavom Srbije.

"Razumijemo da igrači tog kluba igraju za reprezentaciju Srbije, ali ovo je nedopustivo. Ekipa koja se ne takmiči u prvenstvu jedne zemlje ne može nastupiti za nju u nekom zvaničnom evropskom takmičenju. To su dozvolili Fantomi, koji su se trebali oštro usprotiviti nastupu jednog bh. kluba za drugu zemlju", kazao je Delalić.

Dodao je da se nada da do početka prvenstva organizator neće njihov nastup uvjetovati novim ultimatumom. SPID će tako sutra otvoriti prvenstvo utakmicom protiv holandske ekipe Holyoke. Susret počinje u 13.00 sati.