Cazin
0

FOTO / Održani 12. Sportski susreti učenika medresa

Sarajevo-x.com
Proteklog vikenda održani su 12. Sportski susreti učenika medresa. Ovo je tradicionalna manifestacija koja se održava od 1998. godine, u kojoj se učesnici takmiče u atletskim disciplinama, nogometu, košarci, stonom tenisu i šahu, a sve u organizaciji Odbora za sport pri Rijasetu islamske zajednice u BiH.

Ovogodišnji sportski susreti održani su u Cazinu, a domaćin je bila medresa "Džemaludin Čaušević". Na susretima u Cazinu učestvovalo je preko 160 učesnika iz šest bh. medresa, te medrese iz Novog Pazara, što čini ove susrete internacionalnim. Svečani defile učesnika i ceremonija otvaranja 12. Sportskih susreta održana je na stadionu FK "Krajina", u prisustvu mnogobrojnih zvanica iz javnog, političkog i vjerskog miljea.

Sami početak susreta tradicionalno je vezan za atletska takmičenja (100 m, 200 m, 800 m, štafeta 4x100m, bacanje kugle i skok udalj) u kojima su dominirali učenici "Behram-begove medrese" iz Tuzle, drugi su bili takmičari iz medrese "Osman ef. Redžović" iz Visokog, a treći atletičari "Elči Ibrahim-pašine medrese" iz Travnika.

Nakon grupnih takmičenja u nogometu i košarci, te polufinalnih utakmica, u nogometno finale su se plasirali učenici domaćina, medrese "Džemaludin Čaušević" i učenici "Behram-begove medrese" iz Tuzle, koji su igrali i finale u košarci protiv košarkaša medrese "Osman ef. Redžović" iz Visokog. Visočani su u košarkaškom finalu bili uspješniji slavivši nad vršnjacima iz Tuzle, dok je nogometno finale, koje je izazvalo posebno interesovanje publike, završeno neriješenim rezultatom 1-1, nakon čega su učenici tuzlanske medrese bili spretniji u izvođenju penala, slavivši 5-4. Treći u nogometu su bili učenici "Karađoz-begove medrese" iz Mostara koji su bili bolji od učenika "Gazi Husrev-begove medrese" iz Sarajeva, sa 4-3. Mostarci su ponijeli i priznanje za naj-fer ekipu, dok je prvi strijelac susreta, sa sedam pogodaka bio Hasan Suljić iz Sarajeva.

Najbolji šahista je Memić Ikbal iz Tuzle, a najbolji stonoteniser Emir Murselović iz Novog Pazara.12. Sportski susreti završeni su ceremonijom proglašenja pobjednika te dodjelom medalja i pehara najuspješnijima. Sveukupni pobjednik 12. Sportskih susreta je "Behram-begova medresa" iz Tuzle, ispred učenika medrese "Osman ef. Redžović“ iz Visokog i medrese "Gazi Isa-beg" iz Novog Pazara.

Susreti su okončani dodjelom prijelaznog bajraka koji je pobjedniku uručio Hazim ef. Krupalija, predsjednik Odbora za sport pri Rijasetu IZ u BiH, koji je u prisustvu načelnika Općine Cazin, Nermina Ogreševića, 12. Sportske susrete proglasio zatvorenim.