Umro u 67. godini
9

Održana komemoracija u Banjoj Luci: Beneš je imao plemenitu dušu i razornu pesnicu u ringu

FENA
Foto: Srpskainfo
Foto: Srpskainfo
Komemoracija Marijanu Benešu, jednom od najboljih evropskih boksera svih vremena, koji je umro 4. septembra u Banjoj Luci u 67. godini, održana je danas u tom gradu.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je rekao da se taj grad oprašta od jednog od napoznatijih i najtrofejnijih sportista.

"Banja Luka je ponosna što je među svojim sugrađanima imala ovakvog jednog čovjeka", rekao je Radojičić i podsjetio na Benešovu bogatu boksersku karijeru, ali i njegovu ljubav prema poeziji i muzici.

Foto: FENA
Foto: FENA

Jedna od ulica u ovom gradu uskoro će biti nazvana po proslavljenom bokseru.

"Legende ne umiru već se samo preseljavaju u zvijezde", rekao je Radojičić.

Nekadašnji jugoslovenski bokser Tadija Kačar je rekao da je Marijan Beneš imao plemenitu dušu.

"Bio je kao niko drugi, pjesnik, svirao je flautu i klavir, a bio je takav nokauter i razarač u ringu, koji je uzdignute ruke pozdravljao svoje protivnike", rekao je Kačar.

Beneš, je dodao je, znao da cijeni svije protivnike i u tome je njegova veličina.

I Dragan Batar, osnivač Bokserskog luba "Slavija" Banja Luka je rekao da je Beneš uvijek bio spreman da se žrtvuje za klub, kojem se priključio sa sedamnaest godina i ostao tokom čitave svoje amaterske karijere.

Dizač tegova Mile Šetić je rekao da se njegov prijatelj Beneš upisao na listu besmrtnih velikana, koji će se spominjati vijekovima.

Foto: FENA
Foto: FENA

Po Benešovoj želji danas se na komemoraciji čula i himna "Hej Sloveni", koja ga je pratila tokom ukupno 39 profesionalnih mečeva.

Beneš je preminuo nakon duge i teške bolesti. Rođen je u Beogradu 11. juna 1951. godine, a već sa devet godina ulazi u ring i bori se protiv osamnaestogodišnjaka i pobjeđuje.

Bio je prvak Mediterana, prvak Balkana, najbolji sportista Jugoslavije, osvojio je "Zlatnu rukavicu", "Zlatni gong", "Čeličnu pesnicu".

Beneš se povukao iz boksa 1983. godine i boksovao je još dva egzibiciona meča tokom devedesetih godina prošlog stoljeća. Iz boksa se povukao zbog teške povrede i gubitka oka.